Bani pentru investiţii locale
Guvernul României anunţă noi investiţii de interes public.
Bogdan Matei, 13.12.2024, 11:45
Aflat, cel puţin teoretic, în ultimele zile de mandat, Executivul PSD-PNL de la Bucureşti a decis, în şedinţa de joi, să aloce fonduri totale de ordinul miliardelor de lei pentru o serie de noi investiţii. Sunt bani care ar urma să susţină obiective ale comunităţilor locale, precum şi proiecte din domeniile industriei şi sănătăţii.
Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni din Bucureşti este cea mai mare clinică de neurologie din România. Dispune de 263 de paturi şi tratează, deja, patologia traumatică, tumorală, vasculară, craniană, degenerativă şi spinală. Se va construi acolo şi un centru de oncologie şi radiochirurgie stereotactică, cu o suprafaţă desfăşurată de peste zece mii de metri pătraţi.
„Continuăm investiţiile în sănătate şi alocăm peste 200 de milioane de lei (echivalentul a 40 de milioane de euro – n. red.) centrului de oncologie, radiochirurgie de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. Acest centru va oferi tratamente inovative pacienţilor cu afecţiuni oncologice” – a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Guvernul său a aprobat şi un document menit să reducă riscul seismic pentru clădirile vulnerabile, într-o ţară în care se produc frecvent cutremure. Valoarea finanţării nerambursabile acordate unui beneficiar este de maximum 300.000 de euro. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat că schema este valabilă până la 31 decembrie 2030, iar plăţile vor fi efectuate până la finalul anului 2036. Bugetul estimat este de peste 1,3 miliarde de lei. Vor fi finanţate proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru spaţiile în care se desfăşoară activităţi economice, precum şi pentru clădirile de interes sau de utilitate publică. Nu intră la finanţare prin acest program consolidarea locuinţelor private. Potrivit estimărilor, 750 de întreprinderi vor putea beneficia de această formă de sprijin.
Tot joi, Cabinetul Ciolacu a aprobat şi reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog, într-un moment în care traficul şi consumul de stupefiante au devenit practici larg răspândite în România. Noua viziune nu se rezumă doar la aplicarea legii penale, ci pune accentul pe prevenţie şi pe asistenţa integrată a victimelor consumului de droguri, în special a minorilor, care au nevoie de un sprijin special. Asistenţa se mută de la ministerul de Interne către sistemul sanitar, iar coordonarea politicilor antidrog trece în atribuţia directă a premierului. De asemenea, se vor înfiinţa centre speciale pentru prevenirea adicţiilor, unde vor primi asistenţă medicală specializată toţi cei care au nevoie. Proiectul, menţionează guvernanţii, a fost elaborat prin consultare cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu experţii din domeniu.