Banca Mondială, prognoză în scădere pentru România
Ritmul de creştere a economiei româneşti va încetini în 2025, estimează Banca Mondială.
Ştefan Stoica, 20.01.2025, 11:30
Economia românească va înregistra un avans de 2,1% în acest an, faţă de un nivel de 3,8% estimat la mijlocul anului trecut, arată cel mai recent raport privind ‘Perspectivele Economice Globale’, publicat de Banca Mondială. Şi prognoza instituţiei pentru anul viitor scade, de la 3,8 la 2,6 procente. Potrivit Băncii Mondiale, creşterea în Europa Centrală ar urma să se redreseze la 2,8% în 2025 şi 3% în 2026, datorită cererii private robuste.
Totuşi, avansul exporturilor din Europa Centrală ar urma să rămână modest, în urma celui, de asemenea redus, al zonei euro. Nivelul investiţiilor, în special în Polonia şi România, ar urma să se îmbunătăţească, de pe urma reformelor structurale şi a fondurilor europene întârziate, anticipează experţii instituţiei internaţionale. Acestor ţări li s-au deblocat 19% şi, respectiv, 33% din alocările lor din Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă, cu aproximativ 13% din obiective îndeplinite şi evaluate pozitiv, se arată în raport.
În pofida influxului de finanţare acordată de Uniunea Europeană, măsurile de consolidare fiscală recent anunţate au contribuit din iunie la o revizuire în scădere semnificativă a perspectivelor României, apreciază Banca Mondială. La începutul lui februarie, o misiune a FMI va vizita Bucureștiul, pentru întâlniri cu reprezentanții noului Guvern român și ai Băncii Naționale. Vizita urmăreşte analiza evoluțiilor economice și financiare recente și actualizarea perspectivelor macroeconomice.
La finalul anului trecut, agenţia de rating Fitch a revizuit în scădere previziunile privind creşterea Produsului Intern Brut al României pentru 2025 şi 2026, la 1,4 şi, respectiv, 2,2%, având în vedere o redresare mai puţin pronunţată în zona euro. De altfel, Banca Mondială prognozează că, în zona euro, PIB-ul ar urma să înregistreze o creştere de doar 1% în 2025, după ce în iunie estima un avans de 1,4%. Înrăutăţirea perspectivelor vine pe fondul consumului redus, al investiţiilor scăzute ale companiilor şi al evoluţiei slabe a industriei.
Banca Mondială atrage atenţia asupra efectelor pe care le pot avea problemele cu care se confruntă Germania, care este responsabilă pentru aproape 30% din PIB-ul zonei euro. În plus, Banca Mondială a avertizat că potenţialele taxe vamale suplimentare de 10% ale Statelor Unite ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale creşterea economică mondială deja fragilă, în cazul în care partenerii comerciali ai SUA vor impune propriile tarife. Potenţialele taxe vamale suplimentare ar reduce cu 0,9% creşterea economiei SUA, estimată la 2,3% în 2025.
Investiţiile străine directe în ţările în curs de dezvoltare sunt acum la jumătate faţă de nivelul din 2000, iar restricţiile comerciale globale sunt de cinci ori mai ridicate decât media din 2010-2019, apreciază Banca Mondială.