Avocatul Copilului, o instituţie aşteptată
În curând, România urmează să aibă o instituţie specializată destinată copiilor. Proiectul de lege al Guvernului pe această tema se află în dezbatere parlamentară.
Florentin Căpitănescu, 17.11.2017, 12:32
În luna octombrie, Guvernul de la Bucureşti aproba înfiinţarea Avocatului Copilului, structură menită sa se ocupe exclusiv de protecţia drepturilor copilului şi care îi dă acestuia posibilitatea să facă plângere direct către instituţie. Prin acest proiect, între timp ajuns în Parlament, Executivul încearcă să respecte recomandarea de ţară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva.
Pe de altă parte, apariţia unei astfel de instituţii este chiar obligatorie în România, în condiţiile în care abuzul asupra copiilor nu este asociat cu raritatea, ci, dimpotrivă, iar asta nu de ieri, de azi. Potrivit unui bilanţ oficial, în 2016, 10 mii de copii au fost abuzaţi, fapt ce confirmă tendinţa crescătoare înregistrată în ultimii ani.
Avocatul Copilului, ca instituţie nouă, separată şi independentă, ar putea trage la răspundere celelalte entităţi cu responsabilităţi în domeniu, în cazul în care acestea nu îşi fac treaba.
Preşedintele Autorităţii Nationale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, explică: “Există instituţii care au atribuţii limitate pe bucăţica lor, dau exemplu cel legat de copiii din centrele de plasamant, în care autoritatea are un rol de a controla felul în care sunt respectate standardele, dacă personalul este suficient, dacă personalul răspunde nevoilor copilului, dacă copiii sunt îngrijiţi cum trebuie şi merg la şcoală, dacă asistentul maternal, în cazul în care este acolo, oferă copiilor ceea ce are ca obligaţie. Ce face Avocatul Copilului? Primeşte orice sesizare pe care un copil i-o poate adresa vizavi de felul în care una dintre instituţii nu a făcut ceea ce trebuia prin lege”.
O amplă dezbatere publică dedicată proiectului de lege prin care se doreşte înfiinţarea Avocatului Copilului a fost organizată, joi, la sediul Parlamentului, de Avocatul Poporului, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Organizaţia Salvaţi Copiii. Prezent la discuţii, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că este nevoie de un lobby serios pentru ca structura Avocatul Copilului să primească o finanţare adecvată. În cazul în care Parlamentul va decide înfiinţarea Avocatului Copilului, România va fi cea de-a 36-a ţară europeană cu o instituţie independentă ori cu un departament specializat destinat copiilor.