Avioane F-35 pentru Armata Română
Armata României este tot mai aproape de cel mai modern avion de generaţia a cincea, F-35.
Corina Cristea, 14.11.2024, 11:30
În conformitate cu strategia militară a ţării şi cu deciziile CSAT privind consolidarea graduală a capabilităţii de apărare aeriană, Parlamentul de la București a aprobat, în regim de urgenţă, proiectul de lege privind achiziţionarea de către România a 32 de avioane de luptă F-35 din SUA.
Documentul fusese trimis legislativului de către executiv săptămâna trecută, marți a fost aprobat de Camera Deputaților, iar doar o zi mai târziu a trecut și de Senat, cameră decizională în acest caz.
Este cea mai scumpă achiziţie din istoria Armatei Române – 6,5 miliarde de dolari, achiziție care include piese și motoare de schimb, suport logistic, servicii de instruire a piloţilor şi personalului, simulatoare de zbor, precum şi muniţia aer-aer şi aer-sol. Banii necesari acestei investiţii vor fi asigurați de la bugetul de stat sau prin împrumuturi ori garanţii de împrumuturi oferite de guvernul american.
Din cauza complexităţii stagiului de pregătire, primele aeronave F-35 ar urma să ajungă, însă, în România abia din 2030. F-35 este cel mai performant multirol al momentului. Este un avion dotat cu tehnologia „stealth”, care îi oferă o detectabilitate redusă în fața radarelor inamicului: din construcție – formele angulare ale fuselajului și materialele folosite – și din vopsirea cu un material special care absoarbe radiația electromagnetică – F35 poate opera adesea fără să fie „văzut” de inamic.
Avionul dispune, de asemenea, de integrarea senzorilor de ultimă generație, a sistemelor avansate de comunicații și prelucrare a informațiilor, fiind prima platformă aeriană de generația a V-a aflată în producție și disponibilă pentru achiziție, care se preconizează a deveni avionul de generația a V-a standard la nivelul NATO.
În România, cele 32 de avioane F-35 vor înlocui treptat avioanele F-16 second-hand cumpărate în ultimul deceniu, de la Portugalia și Norvegia.
Într-o a doua etapă, Bucureștiul ar urma să mai cumpere alte 16 avioane F-35, scopul final fiind acela de a constitui 3 escadrile complete de avioane de luptă.
Potrivit ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu SUA, în ultimii ani, a schimbat profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune și al interoperabilității cu armatele aliate.
„Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, și, de acum și aeronavele de generația a V-a F-35 asigură României o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.