Avioane AWACS la Bucureşti
Avioane NATO cu dotări de ultimă generaţie vor efectua zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul României.
Ştefan Stoica, 18.01.2023, 11:25
Cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, declanşată la graniţele sale estice odată cu invazia rusă în Ucraina, a obligat Alianţa Nord-Atlantică să intre rapid într-un proces de consolidare a flancului său răsăritean, din care face parte şi România. Pe teritoriul ţării sunt acum în jur de 5000 de militari aliaţi, iar elementele multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, care existau înainte de conflict, au fost transformate într-un grup de luptă al NATO, cu Franţa în rol de naţiune-cadru. Procesul de întărire a flancului estic nu se opreşte aici.
În condiţiile în care războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat, sublinia, recent, Alianţa, într-un comunicat în care anunţa trimiterea a trei avioane de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) în Romania. Aparatele, a căror bază permanentă este în Germania, au fost dislocate la o bază militară aeriană de lângă Bucureşti, împreună cu 180 de militari specializaţi. Ele vor opera în misiuni de recunoaştere şi supraveghere a spaţiului estic al Alianţei. Aparatele dispun de aparatură de ultimă generaţie, fiind capabile să localizeze şi să identifice alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri. Nu sunt dotate cu armament, fiind folosite ca posturi de comandă aeriene.
Despre importanţa misiunii a vorbit generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării: Din februarie 2022 aeronavele AWACS au executat misiuni de patrulare regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice. Misiunile comune care se vor desfăşura aici vor aduce valoarea adăugată şi în planul creşterii coeziunii dintre personalul român şi cel al Flotei 14 NATO de supraveghere, precum şi în planul interoperabilităţii.
Misiunea AWACS din România a militarilor germani reprezintă un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană, consideră ambasadorul Peer Gebauer. Potrivit acestuia, comanda acestei misiuni de către generalul de brigadă german Stefan Neumann şi marele contingent german de militari participanţi demonstrează încă o dată că suntem alături de partenerii noştri români. Cu ajutorul aeronavelor de recunoaştere, a subliniat diplomatul german, se aduce o contribuţie importantă la consolidarea Flancului sud-estic şi la susţinerea sistemului de avertizare timpurie al NATO. Generalul de brigadă Stefan Neumann s-a declarat impresionat de sprijinul profesional şi flexibil oferit de forţele armate române acestei misiuni, ceea ce demonstrează, în opinia lui, cât de bine funcţionează NATO. Cu ajutorul Airborne Early Warning and Control System, NATO are la dispoziţie o capacitate de supraveghere aeriană şi maritimă puternică şi flexibilă, a mai spus generalul german.