Autorităţile române fac apel la responsabilitate
Autorităţile române acţionează pentru limitarea răspândirii coronavirusului în România, pentru aceasta fiind luate măsuri speciale.
Eugen Coroianu, 12.03.2020, 12:45
Având în vedere înmulțirea cazurilor de coronavirus în România, autoritățile au luat o serie de măsuri suplimentare, care vizează atât intrările de persoane în țară, cât și conduita acestora și a populației.
Așadar, toți cetățenii, români sau străini, care vin din așa numitele zone roșii (Italia – întreaga țară, China – regiunea Hubei, inclusiv orașul Wuhan și Coreea de Sud – județul Cheongdo și orașul Daegu) intră obligatoriu în carantină de 14 zile în centre speciale. Cei care vin din așa zisele zone galbene (alte provincii ale Chinei continentale, Iran – întreaga țară, Coreea de sud – alte județe și localități și Germania districtul Heinsberg din Renania de Nord Westfalia) se vor autoizola la domiciliu tot 14 zile. Organele competente controlează aceste măsuri, iar în caz de nerespectare sunt aplicate amenzi de până la 4000 de euro. Amenda poate fi aplicată de mai multe ori în caz de recidivă.
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a avertizat că au fost deja aplicate câteva astfel de măsuri punitive. El a mai anunţat, în altă ordine de idei, că au fost restricționate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment în spaţii închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la dată de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Activitățile cu studenţii în cadrul universităţilor au fost și ele sistate până la 31 martie, sugerându-se măsuri didactice alternative de învăţământ, de la distanţă, precum cursurile online. Instituţiile publice vor fi obligate să-şi decaleze programul de lucru pentru angajaţi, astfel încât aceştia să înceapă activitatea la trei ore diferite, pentru evitarea aglomerării transportului public şi reducerea riscului de infecţii.
S-a votat recomandarea decalării de către entităţile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajaţi, a programului de lucru, pentru persoanele care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Aceasta se aplică la nivelul municipiului Bucureşti şi a municipiilor reşedinţă de judeţ, începând din 12 martie până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.
El a explicat că recomandarea prevede ca programul de începere să fie stabilit în trei intervale orare, iar plecarea să fie decalată, consecutiv, în trei perioade.
De asemenea, a fost suspendată distribuţia în afara ţării a medicamentelor sau a materialelor sanitare pentru tratarea COVID-19, timp de 6 luni. Sunt vizate medicamente precum: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, antifungice, anestezice, sedative, sau materiale sanitare şi dispozitive medicale cum ar fi: combinezoane, mănuşi, seringi, măşti, ochelari de protecţie, soluţii dezinfectante,etc…
Au fost făcute și mai multe apeluri la populație să respecte recomandările autorităților și să se informeze doar din surse oficiale. România se află acum în scenariul 2, când sunt infectate cu COVID-19 un număr cuprins între 26 şi 100 de persoane şi este încă menţinută prevenţia ca punct principal, înaintea schimbărilor majore din spitale. Dacă spaţiile de carantină nu vor fi suficiente, este posibil să se instituie carantină şi la domiciliu, cu condiţii foarte stricte de pază, de monitorizare şi de urmărire a persoanelor respective.