Atac cibernetic fără precedent
Un atac cibernetic de o amploare fără precedent a afectat peste 150 de ţări. Oficiul European de Poliţie a precizat că atacul va necesita o investigaţie internaţională complexă pentru identificarea vinovaţilor.
Corina Cristea, 15.05.2017, 12:35
Atacul fără precedent care a făcut, vineri, mai mult de 200 de mii de victime în peste 150 de ţări, alimentează temerile unei „cyberchaos”, spun experţii în materie de securitate cibernetică, care se tem de o revenire a virusului într-o nouă variantă. Cele mai multe victime sunt organizaţii şi companii, din Rusia până în Spania, din Mexic până în Vietnam, sute de mii de computere, cele mai multe în Europa, fiind infectate cu un virus care exploatează o vulnerabilitate a sistemului Windows.
Fişierele blocate prin acest virus pot fi deblocate doar în urma plătirii unei răscumpărări de 300 de dolari (275 de euro) în monedă virtuală, Bitcoin, fapt ce îngreunează monitorizarea tranzacţiei în vederea identificării hackerilor. O parte dintre cei afectaţi au făcut deja această plată, dar experţii şi autorităţile îndeamnă să nu se dea curs acestor solicitări pentru a nu fi încurajate astfel de practici, cu atât mai mult cu cât nu există nicio garanţie că devirusarea va fi făcută. Specialiştii le-au recomandat, de asemenea, posesorilor de calculatoare să îşi actualizeze sistemele de operare, să folosească un sistem antivirus şi, dacă au informaţii importante sau sensibile, să le pună pe un dispozitiv de stocare extern.
Rusia s-a numărat între ţările cele mai afectate – i-au fost atacate sistemele informatice de la unele bănci, compania de căi ferate, Ministerul de Interne şi cea mai mare companie de telefonie mobilă. Banca centrală rusă a calificat atacul drept „masiv”, însă a precizat că nu au fost compromise niciun fel de date. Serviciul britanic de sănătate a căzut, de asemenea, victimă, confruntându-se cu situaţia de a anula chiar realizarea unor operaţii. Pe lista victimelor atacului cibernetic se mai regăsesc gigantul american de curierat FedEx şi compania feroviară publică germană. Potrivit specialiştilor de la Kaspersky – companie de software care produce programe de securitate -, România se numără între cele mai afectate 10 ţări, fiind vizate servere, instituţii, dar şi Uzinele Dacia de la Mioveni, deţinute de compania Renault, unde activitatea a fost, temporar, întreruptă parţial.
Programat cu mult timp înainte de atacul de vineri, un exerciţiu naţional live de securitate cibernetică este în aceste zile în desfăşurare în România, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint. Exerciţiul are ca obiective exersarea şi evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operaţional, tactic şi strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum şi optimizarea procesului de cooperare între instituţii în vederea identificării şi limitării impactului unor incidente de acest tip.