Asistenţă pentru familiile evacuate din Gaza
Guvernul de la Bucureşti acordă ajutoare financiare persoanelor evacuate din Gaza.
Ştefan Stoica, 24.11.2023, 11:35
Circa 250 de persoane, cetăţeni români şi familiile acestora, au fost evacuate din Gaza, de la declanşarea conflictului în regiune. Tuturor acestora, executivul de la Bucureşti a decis, joi, să le acorde ajutoare financiare din fondul de rezervă pentru cheltuieli curente. Persoanele repatriate vor beneficia, începând de la 1 decembrie, timp de patru luni, de un pachet de susţinere pentru reintegrare sau integrare socială, adică de bani pentru hrană, cazare şi alte nevoi. Pentru mâncare, fiecare persoană va primi suma de 600 lei, iar pentru cazare şi pentru alte cheltuieli, lunar, 2.000 lei. Tot 2.000 de lei vor primi şi familiile cu până la cinci membri, iar cele cu mai mult de cinci membri vor primi 3.000 lei.
România a repatriat cele mai multe dintre persoanele cu cetăţenie română şi familiile lor care solicitaseră acest lucru, deşi procesul a fost şi rămâne unul complicat, îngreunat şi de probleme de ordin tehnic. Evacuarea s-a realizat în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah. Pentru cei care vor să părăsească Gaza, este nevoie de aprobare. Odată obţinută, aceştia trec din Gaza în Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah.
Potrivit diplomaţiei de la Bucureşti, cetăţenii români şi familiile acestora sunt preluaţi de la frontiera dintre Gaza şi Egipt de o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE şi reprezentanţi ai Ambasadei României în Egipt şi sunt însoţiţi până la Cairo de o altă echipă mobilă a Celulei de Criză MAE. Ulterior, ei sunt repatriaţi pe calea aerului.
Autorităţile române au dat asigurări că nimeni dintre cei care doresc să plece din Gaza nu va fi lăsat acolo. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, citat de Euronews, românii din Gaza care nu au cerut, până acum, să fie evacuaţi, dar ar putea să facă acest lucru în cazul în care conflictul s-ar muta în sudul Fâşiei, vor fi sprijiniţi de autorităţile de la Bucureşti.
Pe de altă parte, România se implică şi în ajutorarea populaţiei civile din regiune. O aeronavă cargo pusă la dispoziţie de Comisia Europeană a transportat ajutoare oferite de statul român pentru populaţia din Fâşia Gaza. Este vorba despre elemente de cazarmament scoase din rezervele de stat, anume corturi, paturi, saltele, perne şi aşternuturi. Pe 19 octombrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o hotărâre care prevedea acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru populaţia civilă afectată din Fâşia Gaza, ce constă în produse alimentare şi articole de cazarmament.