Asistență financiară pentru Republica Moldova
România va continua să sprijine Republica Moldova printr-un program de asistență tehnică și financiară.
Corina Cristea, 20.01.2022, 11:30
Guvernul de la București a aprobat memorandumul în baza căruia România va putea acorda în continuare asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) în mai multe domenii, pentru a-i sprijini parcursul european. Este o decizie importantă și necesară, în condițiile în care precedentul Acord de acest tip, semnat la 27 aprilie 2010, a ieşit din vigoare la 28 martie 2021, în pofida eforturilor susţinute ale României pentru îmbunătăţirea şi extinderea aplicării acestuia. Prin decizia de acum de la București, practic s-a dat undă verde pentru negocierile și semnarea unui nou acord privind implementarea programului de asistenţă în baza unui ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro.
Reînnoirea cadrului juridic pentru acordarea asistenţei nerambursabile reconfirmă angajamentul României de a sprijini modernizarea şi consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la București. Viitorul Acord va oferi un cadru solid pentru realizarea de proiecte care să contribuie la intensificarea cooperării între București şi Chișinău şi dezvoltarea Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Totodată, Acordul va permite intensificarea acţiunilor menite să susţină racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european, precum şi impulsionarea dezvoltării economice şi sociale a țării în beneficiul direct al cetăţenilor acesteia. Prin vechiul acord, România a sprijinit tehnic şi financiar proiecte precum reabilitarea şi modernizarea a 1.000 de grădiniţe, instituţii şcolare din Republica Moldova sau dezvoltarea Gazoductului Iaşi-Chişinău, proiect strategic de interconectare energetică între România şi Republica Moldova.
În continuare, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al executivului român, acordul va include prevederi care vizează dezvoltarea cooperării în sectorul energetic, infrastructura de transport, protecţia mediului, combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice şi infrastructură. Dar și IMM-uri, independenţa mass-media, reforma administraţiei publice, Afaceri Interne, Sănătate, Educaţie, Cultură şi Patrimoniu, Cercetare şi Turism.
Imediat după aprobarea sa de către Guvernul României, proiectul Acordului a fost remis autorităţilor din Republica Moldova, în vederea iniţierii negocierilor. Iar noul document va fi semnat în cadrul unei şedinţe comune a guvernelor celor două state, programată să se desfăşoare la Chişinău, pe 11 februarie.