Asigurări guvernamentale privind resursele
România va avea gaz şi cereale pentru consum, dă asigurări prim ministrul Nicolae Ciucă.
Ştefan Stoica, 22.07.2022, 11:59
Petrolul este despre bani, gazul este despre geopolitică, declara, recent, un expert în probleme energetice, referitor la acţiunile Rusiei în conflictul deschis – diplomatic, economic şi, în esenţă, ideologic – cu Occidentul. Moscova a redeschis una dintre conductele prin care livra gaz Europei, dar Europa a înţeles că nu se mai poate baza pe gazul rusesc şi, cel puţin pentru o majoritate calificată a statelor Uniunii, nici nu e etic să o facă după invazia rusă în Ucraina. Este motivul pentru care UE încearcă, pe de o parte, să-şi diversifice sursele de aprovizionare şi, pe de alta, să convingă statele membre să folosească raţional şi să economisească energie pentru la iarnă.
Perspectiva reducerii consumului de gaz naşte amintiri dureroase românilor care au apucat să trăiască coşmarul ultimilor ani ai dictaturii comuniste, când frigul în case era cvasigeneral. Probabil de aceea guvernanţii abordează acest subiect delicat cu optimism, unul susţinut, totuşi, de cifre. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că în momentul de faţă nu există temeri că România nu va avea gazul necesar pentru iarna viitoare. În depozite a fost depăşit, deja, nivelul de 1,6 miliarde de metri cubi, iar planul prevede atingerea a 80% din capacitatea de stocare până la 1 noiembrie, a precizat prim-ministrul:
Noi ar fi trebuit ca până la 1 august să ajungem la 46%, 57% la 1 septembrie, 66%, dacă nu mă înşel, la 1 octombrie şi 80% la 1 noiembrie. Aşa cum arată cifrele de astăzi, suntem peste procentele asumate şi la sfârşitul săptămânii trecute aveam 200 de milioane de metri cubi peste ceea ce aveam în depozite în perioada similară a anului trecut. Ca atare, nu există în momentul de faţă niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023.”
Măsura de reducere a consumului, cerută de Uniune, este una de precauţie, consideră Nicolae Ciucă. Seceta cronică a mai născut, însă, o provocare majoră, căreia guvernanţii sunt nevoiţi să-i răspundă: soarta culturilor de cereale. Premierul a dat, însă, asigurări, că există suficient grâu pentru consumul intern şi chiar pentru export. Nu sunt motive de îngrijorare nici la culturile de porumb şi floarea soarelui, spune Nicolae Ciucă:
Culturile de toamnă se recoltează acum şi din cifrele pe care le-am primit rezultă foarte clar că avem suficient grâu pentru consum propriu, pentru însămânţat şi avem grâu şi pentru a exporta. În ceea ce priveşte cultura porumbului şi cultura de floarea-soarelui nu există motive de îngrijorare, pentru că există în baza datelor statistice cantităţi suficiente astfel încât să putem să avem asigurată hrana”.
Este sarcina fiecărui guvern să se preocupe de asigurarea hranei, căldurii şi a energiei pe timp de iarnă pentru cetăţenii ţării şi asta facem în momentul de faţă, şi-a liniştit premierul conaţionalii.