Armata Română, la raport
Creşterea capacităţii de reacţie a Armatei Române în contextul anexării Crimeei de către Rusia reprezintă o prioritate, susţine preşedintele României, Traian Băsescu.
Corina Cristea, 28.03.2014, 12:40
Dacă până acum prioritatea majoră a Armatei Române a fost îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului naţional, de acum acest obiectiv trebuie însoţit şi de unul nou, acela de ridicare continuă a capacităţii de reacţie a Armatei Române” – este ideea subliniată de preşedintele Traian Băsescu la bilanţul Ministerului Apărării.
Şeful statului român a precizat că acest lucru trebuie făcut nu pentru că România ar fi atacată de cineva, dar când în Estul şi Nordul frontierelor ţării se petrec evenimente ca cele care au dus la pierderi teritoriale pentru un stat vecin în favoarea Federaţiei Ruse, acest lucru nu poate lăsa nici conducerea politică şi nici Armata în afara unor reacţii”. Traian Băsescu: Nu mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud, ca la nişte incidente izolate. A urmat Ucraina şi orice om politic, ca şi orice strateg militar, trebuie să îşi pună întrebarea ce sau cine urmează. Că o fi Transnistria, că o fi şi Republica Moldova, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună. Impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante, dar şi posibilităţi de reacţie.”
Potrivit lui Traian Băsescu, acest lucru înseamnă alocarea unor resurse suplimentare odată cu rectificarea bugetară şi o bună planificare pentru anul 2015. Declaraţia survine în condiţiile în care alocarea fondurilor bugetare necesare modernizării armatei a constituit, în ultimii ani, o problemă. Bugetul Armatei Române – care trebuie să se apropie de nivelul de finanţare convenit cu NATO, dar nicodată atins, de 2% din PIB – este pentru acest an la nivelul a 1,4% din PIB.
Ministrul apărării, Mircea Duşa: În anul 2013, conform strategiei aprobate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, a început alocarea într-un ritm mai susţinut a fondurilor spre bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi am elaborat un program de modernizare a armatei pe perioada 2012-2016 şi, în perspectivă, până în anul 2022, astfel încât elementele de modernizare şi restructurare a armatei să fie compatibile cu cele ale NATO.”
Mircea Duşa a amintit că în cei 10 ani de când România este parte a NATO, statul român a reuşit să creeze o armată modernă şi eficientă, cu experienţă în teatrele de operaţiuni.
Potrivit ministrului, până în prezent, peste 40 de mii de militari români au participat prin rotaţie la misiuni internaţionale, s-au remarcat şi au devenit ambasadori ai României în toată lumea.