Arestarea primarului Bucureştiului
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis duminică arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită.
Mihai Pelin, 07.09.2015, 13:16
Sfârşitul de săptămână a adus o surpriză neplăcută primarului Bucureştiului, Sorin Oprescu, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost acuzat de luare de mită. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Sorin Oprescu a fost reţinut după ce a primit o tranşă de 25.000 de euro dintr-un total de 60.000 pretinşi se pare de la patru persoane, prin intermediul unui subordonat care ar fi intermediat mita. Unul dintre cei patru denunţători afirmă că în total i-ar fi dat lui Sorin Oprescu 1 milion de euro, în perioada 2013 – 2015.
Conform anchetatorilor, primarul lua mita la casa sa de lângă Bucureşti şi îşi luase măsuri de precauţie demne de mafia italiană. În curte, el avea un foişor în care se află un aparat în care toţi cei prezenţi erau obligaţi să îşi lase telefoanele mobile atunci când discutau “afaceri”. Aparatul avea rolul de a bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate, le-a povestit denunţătorul anchetatorilor. Pentru a avea probe solide, anchetatorii şi-au notat toate seriile de pe bancnotele care urmau să ajungă la el. Ulterior, denunţătorul s-a dus acasă la Sorin Oprescu şi i-a dat mita. După ce tranzacţia s-a încheiat, edilul a fost urmărit o vreme de la distanţă. Seara, când a fost oprit în trafic, oamenii legii au găsit asupra sa o parte din banii marcaţi, iar cealaltă a fost găsită acasă.
În timpul zilei de duminică, procurorii DNA au făcut percheziţii la domiciliul edilului, la sediul Primăriei Capitalei şi la sediile unor instituţii subordonate, reţinând mai multe persoane. Printre acestea, se află şoferul edilului, dar şi directoarea Palatului Mogoşoaia şi adjunctul acesteia. Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea edilului trebuiau să remită o parte din profitul realizat celor care le facilitau contractele.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă celor din conducerea Primăriei sub formă de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut de edil. Medic de profesie şi fost membru al PSD (guvernare), Sorin Oprescu este primar al Capitalei din 2008 şi se află la al doilea mandat. Potrivit declaraţiei sale de avere, deţine două terenuri intravilane, unul lângă Bucureşti de 1.000 de metri pătraţi, şi unul de 500 de metri pătraţi în staţiunea montană Predeal, o vilă şi un apartament. De asemenea, Sorin Oprescu menţionează că deţine obiecte de artă şi cult de 65.000 de euro, bijuterii, ceasuri şi aparate electronice în valoare de 25.000 de euro. În conturi, el are circa 65 de mii de euro.