Apeluri în favoarea menţinerii taxei radio-tv
Mai multe organizaţii sindicale şi profesionale solicită să nu se elimine taxa radio-tv şi o dezbatere naţională asupra subiectului.
Eugen Cojocariu, 31.10.2016, 17:03
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” i-a trimis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Johannis, în care îi solicită să nu promulge legea, prin care este desfiinţată taxa radio, pentru că aceasta va transforma presa publică în, cităm: „instrument de partid şi de stat”. În opinia Confederaţiei „Cartel ALFA”, alocarea de la bugetul de stat a sumei necesare funcţionării şi dezvoltării serviciilor publice de radio şi televiziune încalcă prevederile art. 31 din Constituţia României, şi este, în acelaşi timp, contrară practicilor de asigurare a independenţei editoriale faţă de factorul politic.
Membrii Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România îşi exprimă, în scrisori adresate preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş îngrijorarea faţă de măsura adoptată de Parlament cu privire la eliminarea taxei radio-tv. Această schimbare a legii făcută la repezeală, înaintea alegerilor generale, şi fără consultarea societăţii civile reprezintă un act fără precedent în istoria audio-vizualului public românesc de după 1989. Garant al imparţialităţii şi veridicităţii informaţiei, serviciul public audio-vizual s-a aflat, de multe ori, tocmai ca veritabil paznic al democraţiei, în opoziţie cu Puterea, indiferent de culoarea ei, contribuind la echilibrul social şi la reducerea derapajelor pe scena politică, afirmă AJTR. În condiţiile în care taxa radio-tv nu va mai fi plătită, direct, de beneficiarii programelor audio-vizualului public, există temerea că Executivul, ca unic finanţator, ar putea exercita, în anumite situaţii, condiţionări şi presiuni politice sau economico-financiare asupra celor două instituţii, cu urmări nefaste asupra tuturor românilor. Ştim că majoritatea ţărilor dezvoltate din Europa au păstrat taxa radio-tv şi că, adesea, acolo unde guvernul finanţează integral serviciile audio-vizualului public, există şi un deficit de imparțialitate sau chiar de democraţie, se scrie în scrisorile trimise de AJTR. Organizaţia solicită Preşedintelui să nu promulge Legea care elimină taxa radio-tv. AJTR mai solicită domnilor Iohannis şi Cioloş o dezbatere publică naţională cu privire la oportunitatea eliminării taxei radio-tv şi o examinare a constituţionalităţii noii Legi de către Curtea Constituţională.
Preşedinte FIJET World (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism), Tijani Haddad, a transmis, la rândul său, o scrisoare Preşedintelui Iohannis, pentru a-şi exprima îngrijorarea profundă ca urmare a votului din Parlamentul României de a elimina taxa pentru serviciile publice de radio şi televiziune. “Cred că această decizie de a pune finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune în mâinile Guvernului poate afecta independenţa editorială a serviciilor publice de radio şi televiziune din România. Ştiu că Radio România este un model de succes de serviciu public şi transmite în toată lumea, informând ascultătorii despre realităţile din România. (…) În numele organizaţiei noastre, vă rugăm să luaţi în considerare posibilitatea de a nu sprijini această propunere de a anula taxa pentru serviciile publice de radio şi televiziune », se arată în scrisoarea preşedintleui FIJET World
Tot luni, preşedintele României, Klaus Johannis, i-a invitat, la Palatul Cotroceni, pe preşedinţii Televiziunii şi Radioului Publice, Irina Radu şi Ovidiu Miculescu, cu care a discutat despre taxa radio-tv. Conducerile celor doua institutii au prezentat situaţia actuală în care se afla Televiziunea şi Radioul publice. Discuţia a avut loc în contextul votului dat de plenul Parlamentului în 25 octombrie asupra Legii care vizeaza eliminarea taxei radio-tv, alături de alte 100 de taxe.