Apel pentru românii de peste hotare
Autorităţile de la Bucureșți vor putea face o estimare pentru când va atinge România vârful de epidemie de coronavirus abia peste aproximativ zece zile.
Eugen Coroianu, 20.03.2020, 12:25
Ministrul sănătății, Victor Costache, a explicat la postul de televiziune Digi24 că unul dintre factorii care vor influenţa estimările este afluxul de români reveniţi în ţară, în condiţiile în care, la această dată, peste 80% dintre pacienţii cu COVID-19 sunt din rândurile lor. Aceasta, in contextul in care cele mai mari comunități de români din Europa se află în Italia și Spania, țări puternic afectate de pandemie.
Costache a prezentat și planurile ministerului în ceea ce privește tratarea bolnavilor: „Strategia noastră este să spitalizăm toate cazurile pentru început, pentru a evita difuzia acestei maladii în populaţie. În momentul de faţă, am putea avea peste 2000 de paturi de terapie intensivă, dar urmează creşterea progresivă a acestui număr pe baza achiziţiilor pe care le-am făcut de ventilatoare. Nu este o boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice, foarte multe medicamente. Strategia noastră este de a umple cu COVID-19 spitalele din primele două faze, deci undeva peste 4000 de îmbolnăviri. Ne aşteptăm să transferăm sau să păstrăm pacienţii cu forme uşoare acasă.”
Între timp, sistemul românesc de sănătate continuă să se pregătească, iar de săptămâna viitoare sunt aşteptate încă 1000 de aparate de ventilare mecanică. Se dă o luptă contra cronometru și pentru identificarea spațiilor de carantină, una dintre resursele ce vor fi exploatate fiind reprezentată de hotelurile care se închid în această perioadă. Ministrul sănătăţii a mai spus că, acum, medicii rezidenţi nu îngrijesc bolnavi de coronavirus, dar că acest lucru se va întâmpla dacă numărul de cazuri va fi foarte mare. El a adăugat că pentru evitarea unui astfel de scenariu, autorităţile ar urma să anunţe în următoarele zile noi măsuri restrictive.
În acest context, președintele Klaus Iohannis le-a cerut românilor din diaspora să nu vină în acest an acasă de sărbătorile pascale. În Europa, practic, nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuşi vin în ţară, conform normelor în vigoare stabilite de experţi, ei trebuie să între direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Şi atunci, ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puţin două săptămâni?, s-a intrebat șeful statului.
Klaus Iohannis: „Românii din afară graniţelor ne sunt dragi, ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar, în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea aşteptări care pe urmă nu se împlinesc”.
Preşedintele le-a solicitat joi prefecţilor şi şefilor instituţiilor publice deconcentrate să fie activi și să facă tot ce se impune şi se transmite de la centru. El a subliniat că situaţia este nu doar complicată, ci gravă. Depinde de noi toţi cum trecem prin această perioadă, a avertizat Klaus Iohannis la o videoconferinţa pe tema gestionării epidemiei de COVID-19. Cu aceeași ocazie, premierul Ludovic Orban a spus că în viitoarea şedinţă de Guvern va fi adoptat un act normativ pentru responsabilizarea autorităţilor administraţiei locale în verificarea condiţiilor de izolare la domiciliu.
Tot joi, premierul a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei, dar şi pentru falsul în declaraţii privitor la epidemia de coronavirus. El a explicat că cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile dispuse de autorităţi, trebuie să ştie că i se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetăţenii iresponsabili care sunt în situaţia de a fi izolaţi la domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii ale autorităţilor, să umble liber în societate şi să rişte să îmbolnăvească cetăţenii români, a mai spus Orban. A fost introdusă şi o nouă infracţiune în Codul Penal, tot în contextul pandemiei: omisiunea de a da date.