Anul şcolar în condiţii de pandemie
Aproape 3 milioane de elevi au început în România cursurile anului şcolar 2020 - 2021.
Daniela Budu, 15.09.2020, 11:30
Noul an şcolar a început în România pe 14 septembrie, în condiţii speciale, impuse de pandemia de coronavirus, cu incertitudini pentru elevi, părinţi şi profesori laolaltă. În cele mai multe instituţii de învăţământ s-a intrat în clase, dar cu mască de protecţie sanitară şi păstrând distanţarea fizică. În altele, cursurile se desfăşoară online, după ce în mai multe localităţi au apărut cazuri de COVID-19 confirmate în rândul profesorilor şi al elevilor.
Autorităţile anunță că monitorizează atent evoluţia situaţiei în şcoli şi, acolo unde va fi cazul, vor fi luate măsurile necesare pentru limitarea îmbolnăvirilor. Premierul liberal Ludovic Orban a spus că în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ, începerea noului an s-a desfăşurat în bune condiţii. Copiii au nevoie de şcoală, iar întreruperea procesului educaţional poate avea repercusiuni asupra înţelegerii materiilor în anii următori, este de părere Ludovic Orban, care şi-a exprimat încrederea în misiunea cadrelor didactice şi le-a cerut acestora, dar şi părinţilor, să devină parteneri.
Ludovic Orban: Dacă acumulezi restanţe sau ai lacune o lună, două în procesul educaţional îţi poate afecta înţelegerea în anii următori de şcoală şi aici va trebui să comunicăm foarte limpede acest mesaj, că este extrem de important pentru copii să urmeze procesul şcolar, indiferent cum se face, şcoala în clasă sau online. De altfel, cred că încetul cu încetul lucrurile tind să revină la o atmosferă mai normală şi nu mai există atmosfera aceea de tensiune care s-a generat. Totuşi, începerea şcolii e o bucurie şi pentru copii şi pentru profesori, poate şi pentru părinţi.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, afirmă că noul an şcolar începe cu multe incertitudini şi că este dificil pentru toţi cei implicaţi în procesul didactic. El s-a declarat însă convins că profesorii, elevii, părinţii şi autorităţile locale vor reuşi să depăşească toate provocările.
Marcel Ciolacu: Astăzi este un alt fel de început, pe un drum al responsabilităţii şi al curajului, la sfârşitul căruia fiecare va fi mai puternic şi mai înţelept. Sunt sigur că fiecare dintre voi înţelege importanţa respectării regulilor pentru protejarea sănătăţii și sunt la fel de sigur că, împreună, elevi, părinţi, profesori şi autorităţi publice locale vom reuşi să parcurgem fără incidente majore tot acest drum.
Reprezentanţii elevilor, părinţilor şi sindicaliştii din învăţământ cred că măsurile aplicate în şcoli sunt insuficiente, iar cele care există nu se pot aplica suficient de bine. Nemulțumiți de modul în care autorităţile au tratat achiziţia de laptopuri şi tablete pentru elevi, Comunitatea Declic şi Consiliul Naţional al Elevilor au organizat, în prima zi de şcoală, un protest în faţa Ministerului Educaţiei. Aceștia au semnalat că 900 de mii de elevi nu au avut acces la educaţie online pe durata stării de urgenţă.
În replică, reprezentanţii Ministerului au precizat că instituţia şi-a făcut treaba şi că responsabil pentru aceste achiziţii este Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate.