Anul înzestrării armatei
2018 va fi anul dedicat înzestrării Forţelor Navale române - a anunţat, la Constanţa, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.
Corina Cristea, 05.02.2018, 12:25
„Pentru a putea consolida poziţia strategică a României la Marea Neagră avem nevoie de forţe navale performante, iar 2018 va fi începutul împlinirii acestor obiective”. Declaraţia a fost făcută de ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, care a vizitat la sfărşitul săptămânii trecute trei obiective strategice la Marea Neagră – Centrul 39 Scafandri din Constanţa, Grupul 256 Elicoptere din Tuzla şi, în portul militar din Mangalia, navele purtătoare de rachete şi corvetele. 2018 va fi anul dedicat înzestrării Forţelor Navale române – a anunţat, cu acest prilej, ministrul Fifor, care a precizat că în şedinţa de guvern de miercuri va fi prezentat proiectul referitor la patru corvete multifuncţionale.
Contractul ar putea fi semnat până la sfâşitul anului, iar corvetele ar urma să fie produse într-un şantier din România. Autorităţile vor moderniza şi fregatele Ferdinand şi Regina Maria. Mihai Fifor a mai spus că, pe plan mediu şi lung, România intenţionează să construiască în şantiere din ţară şi trei submarine: „Ştiu că pare un proiect extrem de ambiţios, dar eu vă spun că este un proiect perfect realizabil şi putem face lucrul acesta într-un şantier naval românesc, aşa cum putem construi şi orice alt tip de navă.”
În prezent, România are un singur submarin, construit în fosta Uniune Sovietică. Din 1996, însă, acesta nu a mai navigat. Ministrul a precizat că toate aceste lucruri se vor derula pornind de la condiţia esenţială şi nenegociabilă ca aceste produse de înalt nivel tehnologic să fie realizate în România pentru a întoarce în industria naţională de apărare resurse importante. Tot în acest an ar putea începe şi programul de dotare a Marinei cu rachete anti-navă, a mai precizat ministrul Fifor.
„Am identificat resursele financiare şi vom putea demara şi acest program astfel ca până la finele anului să putem să intrăm în linie dreaptă şi cu programul de baterii de coastă. Dorim ca Armata Română să joace un rol esenţial în regiune”, a completat Fifor, anunţând, în acelaşi timp, că şi-a asumat obligaţia de a sprijini extinderea Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu. El spune că a solicitat o prezenţă permanentă a militarilor americani în această bază, pe model polonez. Toate acestea, pentru că România are nevoie de o Marină puternică şi bine înzestrată, în condiţiile în care Rusia şi-a sporit prezenţa la Marea Neagră, spune şi viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale Române.