Anevoioasa absorbţie a fondurilor europene
Absorbţia fondurilor europene continuă să dea bătăi de cap autorităţilor de la Bucureşti. Stângăcia acestora este sancţionată, din nou, de Comisia Europeană.
Florentin Căpitănescu, 14.01.2014, 12:43
Analiştii sunt unanimi în susţinerea ideii că fondurile europene ar fi trebuit să fie un colac de salvare pentru economia românească, aflată într-o convalescenţă prelungită după impactul cu criza globală. În schimb, autorităţile de la Bucureşti au lăsat impresia că nu au folosit banii europeni ca o unealtă prin care să compenseze suita de minusuri aduse de criză, cum ar fi comprimarea bugetului rezervat investiţiilor, draconicele măsuri de austeritate sau declinul abrupt al sectorului privat.
Astfel, din cele peste 19 miliarde de euro care i-au fost alocate în exerciţiul bugetar al UE din perioada 2007 – 2013, Romania a absorbit doar 33,47%. Comisia Europeană a răsucit cuţitul în rană, odată cu anunţul că, la capitolul fondurilor accesate, România s-a clasat pe ultimul loc între statele comunitare. Chiar şi aşa, responsabilii de la Bucureşti par predispuşi să repete istoria, una de dată recentă, a eşecului provocat de ineficienţa în atragerea banilor europeni. Pe aceeaşi temă, autorităţile de Bucureşti au fost trase de urechi, din nou, de executivul comunitar, cel care a apreciat, luni, că “România nu a învăţat lecţia fondurilor europene neaccesate”.
Mai exact, experţii de la Bruxelles susţin că prima versiune a acordului de parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare din perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că România ţine cont de nefericita experienţă anterioară. Observaţiile au fost transmise prin intermediul Misiunii României la Bruxelles, pe baza primei versiuni a acordului de parteneriat, finalizată în octombrie. În document, autorităţile de la Bucureşti explică modul în care şi-au propus să aspire fondurile europene ce-i revin în noul buget al Uniunii.
La scurt timp de la apariţia acestor critici, Ministerul român al Fondurilor Europene a anunţat că a luat notă de remarcele făcute de Comisia Europeană, de care a promis că va ţine cont în elaborarea formei finale a acordului de parteneriat. Previzibil, ca expresie a rutinei din politica internă, Opoziţia nu a sărit peste ocazia de a critica executivul. Principalul partid de opoziţie, PDL – cel care, în perioada 2008 – 2012, când s-a aflat la putere, a avut ocazia să se zbată pentru o rată mai mare de absorbţie – cere, acum, demisia ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici. PDL consideră că este necesară o consultare publică serioasă pe această temă, refacerea documentului şi discutarea lui în Comisiile de specialitate din Parlament.