Anchete şi vedete
În lupta cu marea corupţie, justiţia românească dă impresia, în sfârşit, că este un tăvălug capabil să strivească pe oricine. De aceasta dată, un edil simbol al administraţiei locale este cercetat pentru luare de mită.
Florentin Căpitănescu, 09.04.2014, 13:17
Justiţia românească, odinioară timidă, daca nu de-a dreptul timorată în faţa presiunilor din afara sistemului, pare că este decisă să recupereze tot timpul pe care l-a pierdut în lupta cu marea corupţie, în sfertul de veac post-comunist. Ani la rândul, elitele, fie ele politice sau provenite din mediul economic, au lăsat impresia că sunt intangibile, că, pentru ele, braţul justiţiei nu are o alonjă suficientă încât să le deranjeze.
După aderarea la UE, în 2007, condamnările la închisoare cu executare au fost rare, chiar dacă anchetele, multe dintre ele încheiate cu neînceperea urmăririi penale – celebrul NUP – ori verdictele cu achitări sau cu închisoare cu suspendare nu au lipsit. Abia în 2012, în ceea ce este considerat punctul de plecare al adevaratei riposte anticorupţie, un fost premier, social-democratul Adrian Năstase, a primit, spre stupoarea generală la vremea aceea, o sentinţă de condamnare cu executare. La doi ani de atunci, aproape că nu există săptămână în care o figură publică – în special, politicieni – să nu treacă pragul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Săptămâna aceasta a venit rândul primarului Constanţei, Radu Mazăre, anchetat pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, în 2011, edilul a primit 175 de mii de euro de la reprezentantul unei firmei care a construit un cartier de locuinţe sociale. În schimbul mitei – susţin procurorii – Mazăre l-ar fi ajutat să câştige licitaţia şi, ulterior, să mărească valoarea contractului, iniţial, de circa 10 milioane de euro, cu încă aproape un milion. În ceea ce s-a consacrat, deja, ca un ritual al politicenilor aflaţi sub lupa justiţiei, Mazăre respinge acuzaţiile aduse de procurori şi susţine că nu este decât o nouă victimă, într-un nou dosar politic. Mazăre nu este un primar oarecare. Aflat la al patrulea mandat, în unul din marile oraşe ale ţării, principalul port maritim, el este considerat un exemplar de rasă pentru ceea ce limbajul comun a adoptat sub numele de “baron local”, expresie a controlului absolut pe care un astfel de personaj îl deţine în plan local.
În ciuda apariţiilor sale publice inedite, chiar şocante, şi a limbajului său colorat, de multe ori vecin cu indecenţa, Mazăre este un personaj cu greutate în PSD, întâiul partid al ţării. Tocmai de aceea, analiştii apreciază că anchetarea sa este un semnal puternic pentru toţi baronii locali, indiferent de formaţiunea de baştină, că justiţia este capabilă să provoace insomnii oricui. Idee întărită şi de faptul că, nu mai departe de săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, tot din PSD, a fost arestat preventiv, pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă.