Anchete în sistemul sanitar
Corupţia în sistemul sanitar din România e mai mare ca în alte domenii – afirmă procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, iar investigaţiile în curs îi dau, zilnic, dreptate.
Bogdan Matei, 24.05.2016, 13:09
Cel mai fierbinte şi răsunător dosar al momentului este, la Bucureşti, moartea, duminică, într-un accident de circulaţie, a patronului firmei HexiPharma, Dan Condrea. De câteva săptămâni, acesta era cel mai detestat personaj public din ţară, după ce o investigaţie de presă, confirmată de analizele de laborator, relevase că firma sa fabricase şi distribuise în zeci de spitale dezinfectanţi diluaţi, incapabili să mai prevină infecţiile intraspitaliceşti soldate cu nenumărate victime.
Convenabilă pentru mulţi, afirmă presa, ieşirea din scenă a lui Condrea, cu doar o zi înainte de o nouă audiere la care fusese convocat de procurori, poate însemna şi îngroparea informaţiilor legate de complicităţile la vârful sistemului sanitar, fără de care afacerea lui cu dezinfectanţi diluaţi n-ar fi prosperat aproape un deceniu.
Cazul Condrea-Hexi Pharma nu e, însă, decât vârful icebergului. Proporţia mitei în sănătate este mai mare decât în alte sectoare şi mai mult de 75 de persoane au fost trimise în judecată, doar în ultimii doi ani, pentru fapte de corupţie în acest domeniu – a avertizat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a mai spus că în cazurile de corupţie sunt implicate şi companii din străinătate şi a pledat pentru o abordare strategică în lupta împotriva acestui fenomen.
Laura Codruţa Kovesi: Investigaţiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupţie se manifestă prin aceleaşi acţiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire şi control, tipologia faptelor investigate şi mecanismele care au permis săvârşirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupţiei, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viaţa cetăţenilor, aşa cum este domeniul sănătăţii.”
Procurorul-şef apreciază că, în domeniul sănătăţii, corupţia nu poate fi eliminată decât prin pierderea funcţiilor publice de către cei anchetaţi sau condamnaţi pentru luare de mită. D-na Kovesi a mai anunţat că sunt în plină desfăşurare, în toată ţara, anchete privind achiziţia de produse auxiliare, medicamente şi aparatură medicală.
Elocvent studiu de caz, două celebrităţi din breasla medicală, foştii şefi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, sunt urmăriţi penal de DNA pentru abuz în serviciu într-un nou dosar de corupţie. Ei sunt acuzaţi de cumpărarea unor programe informatice şi servicii de asistenţă tehnică la preţuri supraevaluate, care ar fi provocat un prejudiciu de aproape 17 milioane de euro.
Ofensiva procurorilor contra putreziciunii din sistemul sanitar are loc pe fondul protestelor continue ale sindicatelor din domeniu, printre cele mai vocale din ţară, care, invocând lefurile mici, nu obosesc să solicite, aproape trimestrial, majorări salariale. Absurdă, situaţia le dă dreptate comentatorilor care spun că, de fapt, nu sistemul e subfinanţat, ci oamenii din sistem fură prea mult.