Anchetă în tragedia de la „Victor Babeș”
Magistraţii români au decis plasarea în arest la domiciliu a doi angajaţi de la Institutul Victor Babeş, acuzaţi de ucidere din culpă în legătură cu incendiul din aprilie.
Leyla Cheamil, 17.06.2021, 12:01
În aprilie, pacienți aflați în unitatea mobilă de Terapie Intensivă amplasată în curtea spitalului „Victor Babeș” din București și-au pierdut viața în urma unei defecțiuni tehnice. Din primele informaţii, tragedia ar fi avut loc după o creştere bruscă a presiunii în instalaţia de oxigen la care era conectat TIR-ul, care a dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectate opt persoane. Trei dintre ele au decedat. Tragedia este pusă pe seama unei erori umane.
Judecătorii au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a şefului Serviciului Tehnic şi a unui instalator de la spital. Magistraţii români au decis, totuşi, plasarea lor în arest la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, cei doi fiind acuzaţi de ucidere din culpă. Pe lângă interdicţia de a părăsi domiciliul fără încuviinţarea organelor de anchetă, şeful Serviciului Tehnic şi instalatorul de la spital nu au voie să comunice cu persoanele vătămate, cu alţi inculpaţi, cu martorii sau cu experţii în cauză. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori și de inculpaţi.
Procurorii precizează că, pe fondul neasigurării funcţionării în parametri optimi a instalaţiei de oxigen, precum şi a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei. Intervenţia, spun aceștia, a fost realizată defectuos de unul dintre cei doi inculpați, ceea ce a dus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea unităţii mobile de Terapie Intensivă şi la decesul celor trei pacienţi.
Pe de altă parte, unitatea medicală a transmis o poziție potrivit căreia angajaţii Serviciului tehnic din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” care au fost reţinuţi miercuri în urma tragediei din aprilie îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi. Potrivit unei informări de presă, ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului şi întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autorităţile competente în vederea aflării depline a adevăruluiˮ.
Accidentul de la Victor Babeș a survenit la numai câteva luni după producerea altor două tragedii în unități medicale din România. În noiembrie anul trecut, un incendiu izbucnit la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, tot la o secție ATI destinată pacienților cu COVID-19, a curmat viețile a zece persoane internate acolo. Medicul Cătălin Denciu, cel care și-a riscat viața pentru a-și salva pacienții și care a suferit răni grave, fiind internat în Belgia, a fost premiat de Organizația Mondială a Sănătății. Belgienii, la rândul lor, l-au numit Eroul anului 2020ˮ.
Un alt incendiu care a avut loc, anul acesta, la sfârșitul lunii ianuarie, la o unitate medicală de elită din București, aflată în prima liniei în lupta cu pandemia, spitalul „Matei Balș”, a provocat moartea mai multor pacienți.