Anchetă asupra accidentului aviatic din Apuseni
Ancheta asupra accidentului aviatic de luna trecută, din Munţii Apuseni, ar putea ajunge până la membrii Guvernului.
România Internațional, 05.02.2014, 15:53
Accidentul aviatic de pe 20 ianuarie, din Apuseni, s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi. Dar numărul victimelor colaterale, recrutate dintre persoanele obligate să coordoneze intervenţiile în astfel de situaţii, ar putea să crească. Pe mai multe voci, a fost deja acuzată vehement lentoarea cu care instituţiile statului au reacţionat la prăbuşirea, în condiţii meteo vitrege, într-o zonă împădurită, la o altitudine de 1.600 de metri, a unui mic avion, la bordul căruia se afla o echipă de medici specializaţi în operaţii de transplant.
Pilotul şi o tânără doctoriţă stagiară au murit, copilotul şi patru medici au fost răniţi. Operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor au început târziu şi s-au încheiat abia după şapte ore de la producerea accidentului. După câteva zile, sub avalanşa de critici, au demisionat ministrul de Interne, Radu Stroe, unul dintre secretarii lui de stat, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, directorul general şi directorul de operaţiuni al ROMATSA, compania responsabilă de monitorizarea traficului aerian.
Premierul Victor Ponta a cerut, fără succes, în CSAT şi înlocuirea din funcţie a şefului Servicului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş. Între timp, procurorii din Alba Iulia au realizat, deja, expertize, au cercetat locul unde s-a produs accidentul, au ridicat probele şi au audiat persoanele vătămate în accident, precum şi pe cele care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare. După care şi-au declinat competenţa, deoarece nu au atribuţii pentru audierea unor angajaţi din instituţii militarizate sau centrale, cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Drept pentru care, ancheta a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General. Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitate de ministru şi, în final, se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane” – a explicat procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr. Potrivit comentatorilor, printre cei vizaţi ar fi ministrul Transporturilor, cel al Sănătaţii şi fostul titular de la Interne.
În Parlament, au fost declanşate procedurile pentru adoptarea unei noi legi de organizare şi funcţionare a STS. Aflat, acum, în subordinea Preşedinţiei, Serviciul ar urma să treacă în subordinea ministerului de Interne, ca departament specializat. Conducerea instituţiei ar urma să fie asigurată de un secretar de stat, numit de primul ministru. În expunerea de motive se arată că aceste schimbări sunt necesare tocmai pentru îmbunătăţirea managementului informaţiilor în situaţii de urgenţă.