Amplu marș unionist la Chișinău
Mii de persoane au participat duminică la Chișinău la un marș unionist cu ocazia marcării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Eugen Cojocariu, 27.03.2016, 21:23
Mii de persoane au participat duminică la Chișinău la un marș unionist cu ocazia marcării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Participanţii s-au adunat inițial la un miting în fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde au cerut unirea celor două state, transmit Radio Chişinău, Moldpres şi Agerpres.
„Unirea este inevitabilă pentru că așa vrea Dumnezeu, însă de noi depinde cât de repede se va produce aceasta. Țara întregită este cea mai mare avere pe care o putem lăsa copiilor noștri, iar Prutul niciodată nu a fost o graniță și nu trebuie să fie frontieră între românii de aici și românii de acolo”, a declarat Nicolae Dabija, reprezentant al grupului de inițiativă al Sfatului Țării 2”.
Potrivit Platformei Unioniste Acțiunea 2012”, 50.000 de persoane au participat duminică la ceea ce a fost descris drept cel mai amplu marș unionist de la Chișinău.
Manifestanți din toate raioanele Republicii Moldova au format în scuarul Teatrului de Operă și Balet un tricolor uriaș din mii de baloane, pe care l-au purtat până în scuarul Gării de Trenuri, unde este amplasat un monument în memodria basarabenilor deportați în Siberia în anii puterii sovietice. Manifestanții au scandat Unire!”, Jos hotarul de la Prut!”, Basarabia e România!”.
Participanții la marș au salutat constituirea “Sfatului Țării 2”. Peste 1700 de delegați din toate localitățile Republicii Moldova, reprezentanți ai diasporei unioniste și invitați din România au adoptat astăzi cu vot unanim, în cadrul Congresului de constituire a Sfatului Țării 2”, Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018” și pașii ulteriori acestui act. Printre obiectivele pe care și le propune Sfatul Țării 2”, sunt demararea proiectului investițional pentru Republica Modova, aprobarea de către Parlamentele de la București și Chișinău a principiilor reunificării, înfrățirea tuturor localităților din R. Moldova cu localități din România, facilitarea procesului de redobândire a cetățeniei române, crearea unui spațiu audiovizual unic România – R. Moldova, unificarea programelor educaționale din România și R. Moldova.
La data de 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România. La 28 iunie 1940, URSS a anexat Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.