Alimente de bază mai ieftine
Guvernul României pregăteşte un act normativ prin care să limiteze adaosul comercial, astfel încât preţul alimentelor de bază să scadă.
Sorin Iordan, 28.06.2023, 11:30
România este
statul din Uniunea Europeană cu cele mai mici preţuri la alimente şi băuturi
nealcoolice în 2022, arată datele Oficiului European de Statistică. Aceste
produse au fost cu aproape 30% mai ieftine faţă de media europeană, conform
Eurostat. Însă România s-a aflat anul trecut şi printre ultimele ţări din UE în
privinţa salariului minim, cu 515 euro pe lună. Doar Bulgaria şi Letonia au
avut un nivel mai mic dintre cele 21 de state membre care un salariu minim
naţional. Totodată, rata anuală a inflaţiei în România a fost de 12,2% în
martie, comparativ cu 8,3 procente, media la nivel comunitar.
Aceste date
explică, în parte, de ce România
s-a clasat pe locul 14 în UE la nivelul de trai măsurat pe baza consumului
individual efectiv, cu 88% din media Uniunii Europene. În acest context,
Guvernul de la Bucureşti pregăteşte un act normativ prin care să limiteze
adaosul comercial, astfel încât preţul alimentelor de bază la raft să scadă.
Decizia a fost luată după ce varianta reducerii TVA la alimente, propusă de
ministrul FInanţelor, Marcel Boloş, nu a fost acceptată de prim-minstrul Marcel
Ciolacu. Iată explicaţia acestuia:
Din experienţa trecută orice
reducere a luat TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp,
normal că a dus mai mică colectarea la stat, iar în două săptămâni preţurile au
fost la fel, deci nu a funcţionat. Eu nu vorbesc de preţuri plafonate, eu
vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul şi voi veni
cu această schemă în Guvernul României.
Măsura la care s-a referit
premierul urmează să fie instituită printr-o ordonanţă de urgenţă pusă în
transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii. Proiectul
prevede limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosului comercial
practicat de marile lanţuri alimentare pentru un număr de 14 produse de bază,
printre care pâine, lapte, iaurt, mălai, ulei, ouă, carne şi legume.
De
asemenea, procesatorii vor trebui să întocmească o fişă de cost în care să
includă cheltuielile directe şi indirecte şi abia apoi vor putea aplica un
adaos comercial de maximum 20%.
La rândul lor, distribuitorii vor putea aplica
un adaos comercial de maximum 5%, iar supermarket-urile vor putea include în
preţul produsului un adaos de maximum 20%. Această schemă urmează să fie
implementată şi în cazul produselor din import.
Proiectul de ordonanţă ar urma
să ajungă pe masa executivului joi şi să intre în vigoare imediat după
publicarea sa în Monitorul Oficial. Totodată, Agenția Națională de Administrare
Fiscală şi Consiliul Concurenţei vor efectua controale pentru a verifica, în
teren, respectarea legislaţiei. Se estimează că primele efecte ale acestor
măsuri vor fi resimţite de populaţie începând cu 1 august.