Aleşii locali, exoneraţi de răspundere?
În România, semnătura primarului ar putea fi doar de autenticitate, nu şi de specialitate. Este prevederea unui proiect de lege adoptat de Senat.
Florentin Căpitănescu, 16.05.2017, 12:02
În ultimii ani, pe fondul cruciadei anticorupţie, multe capete din administraţia românească au căzut. De la rechini din administraţia centrală, parlamentari, miniştri ori chiar un fost premier, până la personaje cu relevanţă locală, cum sunt preşedinţii de consilii judeţene ori primarii de comune mici, lupta împotriva corupţiei, plaga abatută asupra administraţiei româneşti postcomuniste, a lăsat în urmă, politic vorbind, multe cadavre. Tocmai de aceea, orice încercare a politicienilor de a-şi acoperi spatele, prin chichiţe legale de tot soiul, nu are cum să treacă neobservată.
Senatul a adoptat un proiect de modificare a legii administraţiei locale care stabileşte că aleşii locali răspund exclusiv de actele pe care le emit, fără avizul de legalitate al secretarului instituţiei publice şi fără semnăturile funcţionarilor cu atribuţii în domeniul respectiv. Astfel, susţine senatorul PSD (principalul partid aflat la guvernare), Ioan Deneş, este clarificat faptul că semnătura primarului este una de autenticitate, nu de specialitate.
Ioan Deneş, secretarul Comisiei de administratie din Senat: „Prin această propunere şi prin amendamentele aduse s-a clarificat, cred că pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care interpretează legile, că semnătura primarului este o semnătură de autenticitate a documentului emis şi nu o semnătură de legalitate sau de specialitate în ceea ce priveşte urbanismul şi alte domenii care ţin de un act administrativ emis într-o administraţie publică locală”.
Parlamentarii USR (a doua forţă a Opoziţiei) au votat împotriva proiectului şi au atras atenţia că, prin această lege, primarul ar putea fi exonerat de răspunderea semnării unui act administrativ. Florina Presadă, senator USR: „Deşi suntem de părere că este nevoie ca fiecare funcţionar public să răspundă pentru actele pe care le semnează, credem că şi primarul trebuie să răspundă la fel. Ceea ce este periculos în această iniţiativă este posibilitatea exonerării primarilor de răspunderea pe care le-o dă contrasemnarea sau semnarea actelor administrative. Cerem să îndreptăm erorile făcute în comisie şi vom solicia plenului, colegilor senatori, respingerea proiectului de lege”.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iar Senatul este cameră decizională. Iniţiativa, susţin observatorii, alimentează suspiciunile că, fără a purta responsabilitatea propriei semnături, un primar, oricare ar fi el, îşi poate masca foarte uşor incompetenţa sau intenţia de sifonare a banului public. Cea din urmă, o practică de prea multe ori confirmată în tribunale.