Alerte cu drone pe Flancul Estic
Bucureştiul protestează vehement după ce o dronă rusească a intrat, din nou, în spaţiul aerian românesc şi al NATO, iar Forţele Aeriene au ridicat de la sol două avioane de luptă F-16
Sorin Iordan, 09.09.2024, 11:33
Campania de teroare pe care armata rusă o desfăşoară în Ucraina a continuat şi în acest final de săptămână. Potrivit Forţelor Aeriene Ucrainene, Rusia a lansat 67 de drone cu rază lungă de acţiune într-un atac nocturn masiv asupra a 11 regiuni ale Ucrainei. În drumul lor spre ţinte, unele dintre aceste drone violeză spaţiul aerian al statelor vecine Ucrainei, aşa cum s-a întâmplat din nou, nopţile trecute. O dronă rusească s-a prăbuşit sâmbătă în apropierea oraşului Rezekne din estul Letoniei, la aproximativ 50 de kilometri de graniţele acestui stat NATO cu Belarus şi Rusia.
În România, echipe terestre şi mijloace aeriene ale Ministerului Apărării Naţionale au fost mobilizate pentru a cerceta zona de lângă localitatea Periprava, din judeţul Tulcea, în sud-estul ţării, unde existau informaţii că s-ar fi prăbuşit bucăţi din dronele folosite de ruşi în atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în apropierea frontierei cu România. Administraţia de la Bucureşti a transmis că o dronă rusească a intrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în spaţiul aerian al României, după care s-a îndreptat către teritoriul Ucrainei.
Drept răspuns, Forţele Aeriene Române au înălţat de urgenţă două aeronave F-16 pentru a monitoriza situaţia, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a alertat populaţia din judeţele Tulcea şi Constanţa, din sud-est, asupra riscului căderii de obiecte pe teritoriul naţional. În dimineaţa zilei de duminică, Ministerul Apărării Naţionale a informat structurile aliate despre situaţia creată şi a transmis un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, pe care partea română le consideră „nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”.
Un mesaj de protest a venit şi din partea Ministerului român de Externe. Diplomaţia de la Bucureşti a arătat că radarele Armatei României au identificat o dronă care a pătruns în spaţiul aerian românesc după care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina şi a solicitat încetarea escaladării iresponsabile de către Rusia a situaţiei de securitate. MAE român a cerut, de asemenea, respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi a reiterat condamnarea în cei mai puternici termeni a acestor atacuri ilegale.
De la declanşarea invaziei Ucrainei, în februarie 2022, trupele Moscovei au lansat mii de rachete şi drone cu rază de acţiune lungă asupra unor obiective militare, dar şi civile şi au provocat numeroase victime în rândul populaţiei. În urma acestor atacuri, o serie de drone ruseşti s-au prăbuşit pe teritoriul României, de cele mai multe ori în zone nepopulate. Pentru a contracara astfel de atacuri aeriene, România s-a alăturat statelor care au donat Ucrainei sisteme americane de rachete sol-aer Patriot.