Alertă pentru rujeolă
Peste 16.500 de cazuri noi de rujeolă au apărut în România în decurs de un an, pe fondul scăderii ratei de vaccinare, iar 16 persoane au murit din cauza bolii.
Sorin Iordan, 29.05.2024, 11:20
Campaniile anti-vaccinare, care au luat avânt odată cu pandemia de COVID19, încep să-şi facă simţite efectele. România, unde vocile împotriva inoculării sunt din ce în ce mai puternice în special pe reţelele sociale, se clasează pe locul 5 la nivel european în ceea ce priveşte rata de infecţii cu rujeolă şi pe primul loc în Uniunea Europeană, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Raportul OMS mai arată că la nivelul întregii Europe numărul îmbolnăvirilor înregistrate anul acesta urmează să îl depăşească pe cel al tuturor cazurilor raportate în 2023 – peste 60.000, şi asta în condiţile în care, doar în primele 3 luni ale acestui an au fost înregistrate peste 56.000 de îmbolnăviri şi 4 decese.
Rujeola, sau pojarul, este o boală virală foarte contagioasă, care are un efect devastator în special asupra sănătăţii copiilor mai mici de 5 ani. Peste 16.500 de cazuri noi de rujeolă au apărut în România în decurs de un an, iar 16 persoane au murit din cauza acestei boli, a anunţat Institutul de Sănătate Publică de la Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în centrul ţării şi în Capitală.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra, a declarat la Radio România că singurii protejaţi împotriva rujeolei sunt cei care s-au vaccinat şi cei care au trecut deja prin boală. El a subliniat, totodată, faptul că rujeola nu are un tratament specific şi i-a îndemnat pe toţi părinţii ai căror copii s-au îmbolnăvit să se prezinte imediat la medic. Gindrovel Dumitra:
“În momentul în care au contractat boala, nu există posibilitate să tratezi prin intermediul unui antiviral sau antibiotic această boală. Pur şi simplu este doar un tratament suportiv, care să ajute organismul să depăşească acest eveniment şi în acelaşi timp putem administra o serie de alte substanţe care ajută ca îmbolnăvirea să nu se lase cu sechele. De aceea, este obligatoriu să se prezinte la medic, tocmai pentru a încerca ca prin mijloacele terapeutice pe care le avem în acest moment la îndemână să evităm apariţia complicaţiilor şi implicit a decesului.”
Dumitra a spus că actualul curent anti-vaccinare era prezent în România şi în lume încă dinainte de pandemie, dar că a crescut atunci când unii oameni care s-au vaccinat au constatat că, după un anumit timp, imunitatea lor la COVID19 a scăzut din nou. El a subliniat faptul că vaccinul împotriva rujeolei oferă imunitate pe toată durata vieţii.
Potrivit statisticilor OMS, în România se înregistrează aproape 240 de cazuri la 100.000 de locuitori. Anul trecut, dintre copiii cu vârsta sub 5 ani care au contractat boala, peste 75% nu primiseră nicio doză de vaccin împotriva rujeolei. Rata vaccinărilor antirujeolă în România a fost de 81% în 2021. Aceasta era de 86% în 2019, înainte de izbucnirea pandemiei, şi depăşea 90% în 1990.