Alertă epidemiologică în România
Pe fondul creşterii alarmante a numărului de infecţii gripale, autorităţile române au optat pentru recomandări în locul restricţiilor.
Ştefan Stoica, 06.01.2023, 11:59
Creşterea rapidă a numărului de infecţii respiratorii a determinat autorităţile sanitare de la Bucureşti să instituie starea de alertă epidemiologică. În ultima săptămână a anului trecut, rata de pozitivare pentru infecţia gripală a fost de 37%. Cu o săptămână înainte, fusese de 32%. De ce doar alertă şi nu declararea epidemiei, aşa cum se aştepta presa?
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că, în cazul epidemiei, s-ar fi revenit la măsurile de carantină şi izolare şi a spus că preferă recomandările restricţiilor. Iar recomandările pentru frânarea răspândirii infecţiilor gripale sunt evitarea aglomeraţiei, purtarea măştii în spaţiile închise aglomerate, igiena, consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanenţă şi continuarea vaccinării antigripale.
Ratele istorice de infecţii respiratorii au fost depăşite trei săptămâni la rând, însă nu a fost atinsă, deocamdată, intensitatea maximă, estimată de autorităţi că va fi pe la jumătatea lunii viitoare. Potrivit ministrului Rafila, răspândirea accelerată a virusurilor gripale se explică prin slaba imunizare a populaţiei din anii trecuţi, când virusul – vedetă era Sars-Cov-2.
Alexandru Rafila: Este posibil ca în acest sezon vârful acestor infecţii să fie atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, şi vă rog să reţineţi acest interval, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă. Sigur că această situaţie particulară din acest an se datorează mai degrabă situaţiei din 2021 – 2022, când circulaţia acestor virusuri a fost mult mai redusă şi, ca urmare, şi populaţia are o imunitate redusă la virusurile care produc infecţie respiratorii, inclusiv gripale. Durata, de obicei, este între două şi patru săptămâni”.
Pe acest fundal sanitar, luni copiii revin în şcoli după vacanţa de iarnă. Nu se pune problema închiderii unităţilor de învăţământ, aşa cum s-a întâmplat în perioada pandemiei. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Există o serie de măsuri recomandate, în primul rând realizarea triajului zilnic, atât de către familii, acasă, şi atunci când elevii intră la şcoală sau la grădiniţă, atunci când sunt simptome evidente, să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legali. Recomandăm purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi, de ce nu, şi de către elevi”.
Sunt importante, a subliniat ministrul Educaţiei, respectarea măsurilor de igienă, dezinfecţia periodică a mâinilor şi a suprafeţelor şi, nu în ultimul rând, aerisirea periodică a încăperilor. În cazul în care numărul de copii bolnavi creşte într-o clasă, activitatea se poate întrerupe la clasa respectivă, conform normelor obişnuite.