Alegerile prezidenţiale din România
Candidatul Alianţei Creştin Liberale, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a răsturnat orice calcul al hârtiei şi a câştigat runda decisivă a alegerilor prezidenţiale împotriva candidatului PSD – UNPR- PC, Victor Ponta.
Ştefan Stoica, 17.11.2014, 13:47
Poporul are întotdeauna dreptate, a declarat, resemnat, candidatul stângii, Victor Ponta, după finala prezidenţială de duminică. Fair-play, el l-a felicitat pe primarul sibian Klaus Iohannis pentru victorie: În primul rând vreau să le mulţumesc tuturor românilor care au venit la vot. Poporul are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat pentru victorie şi eu şi toţi colegii mei, cât timp vom fi în poziţii publice, ne vom face datoria faţă de ţară”.
Poporul i-a interzis lui Victor Ponta să facă saltul carierei, din fotoliul de prim ministru în cel prezidenţial, loc rezervat acum lui Klaus Iohannis. Adică omului perceput ca outsider, ucenic modest în ale politicii, nu foarte convingător sprijinit de Alianţa Creştin Liberală care s-a aflat în spatele său, slab comunicator şi – potrivit unuia din susţinătorii lui Ponta în turul al doilea, nefrecventabilul lider naţionalist – populist Corneliu Vadim Tudor – străin de neam şi lege”, aluzie la etnia germană şi confesiunea lutherană ale viitorului preşedinte.
În primul tur, liderul social-democrat pornea ca mare favorit, nu doar prin prisma celor peste 40 de procente adjudecate ci şi a sprijinului obţinut din partea unor aspiranţi ieşiţi în cursă.
Duminică, 16 noiembrie, a fost, însă, un tsunami electoral care a măturat procentele din primul tur şi speranţele social-democraţilor de a da şi un alt preşedinte decât pe legendarul, deja, Ion Iliescu. Prezenţa masivă la vot a fost, cred comentatorii de la Bucureşti, reacţia organismului social la posibilitatea ca un partid aflat încă departe de a fi câştigat lupta cu propriii corupţi să-şi adjudece întreaga putere. Un catalizator al prezenţei masive la urne – 64%, neegalată în ultimii 18 ani – a fost solidaritatea cu românii din afara graniţelor, pe care organizarea cel puţin discutabilă a votului de către guvern i-a obligat să stea la cozi ce aminteau de umilinţa din vremea dictaturii comuniste.
Tuturor celor care s-au mobilizat le este dator şi lor le-a adus un omagiu Klaus Iohannis: După 25 de ani de la Revoluţia română, oamenii au ieşit din casă pentru a lupta pentru dreptul la vot. Modul în care au fost organizate alegerile în diasporă îmi confirmă că este nevoie de schimbarea legislaţiei în materie. Guvernul va trebui să îşi asume această organizare”.
Victoria lui Klaus Iohannis a fost sărbătorită în stradă, la Bucureşti şi alte mari oraşe. Cel care a promis normalitate, fapte şi nu vorbe şi s-a prezentat ca omul lucrului bine făcut este obligat să schimbe, aşa cum s-a angajat, modul în care se face politică. Fără tranzacţii compromiţătoare, cu respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei.