Alegerile din 25 mai
În România, ca în toate ţările din spaţiul comunitar, în luna mai vor avea loc alegeri europarlamentare. Totuşi, pentru români, anul electoral 2014 nu se rezumă la euroscrutin.
Florentin Căpitănescu, 20.03.2014, 12:16
Cu aproape două luni înaintea alegerilor europarlamentare, principalele partide politice din România şi-au finalizat listele de candidaţi. Numele propuse de formaţiunile considerate protagoniste sunt, în genere, figuri cunoscute în arealul politic naţional, care au ocupat sau mai ocupă, încă, funcţii cu relevanţă instituţională. Ex-miniştri, eurodeputaţi în mandat, foşti şefi de instituţii publice sau tehnocraţi, cu toţii speră să prindă un loc în Parlamentul European, cel care, în ultimii ani, şi-a extins influenţa în construcţia numită Uniunea Europeană.
Principala forţă politică din România, alianţa PSD-UNPR-PC, în care PSD are rol de primadonă, este cotată, potrivit unui sondaj recent, cu 40% din voturi. Podiumul intenţiilor de vot este completat de principalele partide de opoziţie, PNL, cu aproape 18%, şi PDL, cu circa 14%, ambele de centru-dreapta. Pe locurile patru şi cinci se află, oarecum surprinzător, prin cotele lor, tot reprezentante ale dreptei – Partidul Mişcarea Populară (pro-prezidenţial) cu nouă procente, şi Forţa Civică, cu cinci procente. Clasamentul este continuat de UDMR (la putere), a cărei cotă se învârte în jurul clasicelor cinci procente, PPDD (populist, parlamentar), într-o cădere accentuată, cu patru procente, şi PRM (naţionalist, extra-parlamentar), cu circa 2,5%.
Sondajul a fost făcut, la comanda cotidianului Adevarul, de INSCOP. Tot în ziua în care vor avea loc europarlamentarele, 25 mai, Guvernul de la Bucureşti a decis să fie organizate şi alegeri parţiale, pentru locurile de parlamentari şi aleşi locali rămase vacante.
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a precizat că alegerile parţiale se vor desfăşura într-un singur tur.
Potrivit calendarului aprobat de Guvern, termenul-limită pentru depunerea candidaturilor este 5 mai, iar campania electorală pentru alegerile parţiale va începe pe 10 mai, cu două săptămâni mai târziu ca cea pentru euroalegeri.
Cu ocazia dublului scrutin, consideră observatorii, partidele au ocazia să ia pulsul electoratului înaintea adevaratei lupte politice a anului – alegerile prezidenţiale, programate în noiembrie.
Tot analiştii politici consideră că scorurile obţinute în mai pot sta la baza unor posibile întelegeri, pe care să fie turnate alianţe ori coaliţii, în diferite combinaţii. Experienţa alegerilor care au avut loc în trecut demonstrează că actorii politici români pot fi extrem de originali, deci e greu de anticipat rezultatul chiar şi pentru cei care urmăresc cu atenţie spectacolul politic autohton.