Alegeri şi dezinformare
În pragul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare
Sorin Iordan, 10.05.2024, 11:33
Comisia Europeană a început o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile asociate dezinformării şi manipulării informaţiilor de către actori din afara spaţiului comunitar. Demersul Bruxelles-ului vine după ce, la începutul lunii mai, Comisia a deschis o anchetă împotriva reţelelor sociale Facebook şi Instagram, pe care le acuză că nu şi-au respectat obligaţiile în materie de combatere a dezinformării. În acest context, Executivul UE a lansat un clip audio-video despre dezinformare, care va fi difuzat pe canalele de presă din toate statele membre înaintea scrutinului europarlamentar.
Clipul de 30 de secunde îi sfătuieşte pe alegători să aibă o atitudine critică faţă de conţinutul difuzat în mediile online, să analizeze şi să nu creadă tot ceea ce citesc. Aceştia trebuie să fie conştienţi că materialele video sau audio pot conţine înregistrări trunchiate sau trucate, mai ales în această perioadă marcată de dezvoltarea accelerată a programelor de inteligenţă artificială. Un alt sfat este verificarea informaţiilor şi bazarea pe surse de încredere, precum presa consacrată, şi nu site-uri, bloguri sau medii de socializare unde apar păreri şi zvonuri în loc de informaţii verificate.
Nu în ultimul rând, cetăţenii europeni ar trebui să evite să transmită informaţii care nu sunt verificate, pentru a nu deveni ei înşişi un mijloc de propagare a dezinformării. Clipul informativ, care va apărea tradus şi pe canalele mass-media din România până la sfârşitul lunii, vine în contextul în care, pe 10 mai, a început campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare, care, în premieră pentru români, vor avea loc împreună pe 9 iunie.
Timp de 30 de zile, mesajele sau sloganurile cu caracter discriminatoriu, cele care incită la ură şi intoleranţă, dar şi folosirea oricăror mijloace, forme sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică sunt interzise. BEC le recomandă cu fermitate competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurare campaniei, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor tocmai pentru a putea împiedica răspândirea unor ştiri false sau a altor derapaje ce s-ar putea constitui în reale piedici în buna desfăşurare a procesului electoral.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că au fost tipărite aproape 21 de milioane de buletine de vot pentru alegerile europarlamentare şi că, în străinătate, pentru prima dată vor fi înfiinţate peste 900 de secţii de vot, acolo unde cetăţenii români au solicitat organizarea acestora. El a mai arătat că românii au la dispoziţie “Codul de bune practici privind dezinformarea” şi „Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor”, documente ce se găsesc pe site-urile Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente.