Alegeri și candidați
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a făcut precizări legate de desfășurarea scrutinului din 9 iunie.
Corina Cristea, 29.05.2024, 11:57
Startul suitei de alegeri organizate în acest an în România va fi dat pe 9 iunie de cele locale și europarlamentare, la scrutin fiind așteptați circa 19 milioane de români. La o conferință de presă în cadrul căreia a făcut mai multe precizări legate de desfășurarea scrutinului, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că, la nivel naţional, vor fi aproape 19.000 de secţii de votare, iar în străinătate 915 – un număr dublu faţă de cel de la alegerile precedente. Numărul total al candidaţilor este de peste 207.000, din care 494 s-au înscris în cursa pentru Parlamentul European.
Aproape 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite şi distribuite deja în teritoriu, a spus șeful AEP, care a precizat că pentru alegerile locale, cetăţenii României pot să voteze doar la secţia de votare unde sunt arondaţi conform domiciliului. Pot să voteze, de asemenea, la reşedinţă cetăţenii români care au stabilită reşedinţa cu cel puţin 60 de zile înaintea scrutinului.
Toni Greblă a amintit și care sunt documentele cu care românii pot vota în ţară – cartea de identitate sau un alt document echivalent, dar nu pașaportul simplu, cel turistic. Persoanele care au nevoie de urna mobilă pot face o solicitare în acest sens, iar cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile pot fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, dar care nu poate fi un membru al biroului secţiei de votare sau candidat.
La alegerile europarlamentare, cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Alegătorii trebuie să pună câte o ştampilă pe fiecare dintre cinci buletine de vot pe care le vor primi, iar dacă acestea vor fi introduse greşit într-o singură urnă sau în altele decât cele destinate vor fi considerate valabile şi nu vor fi anulate, a mai precizat Toni Greblă.
Ministerul Afacerilor Externe a finalizat, încă de săptămâna trecută, expedierea către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României a materialelor necesare votării. Este vorba de peste 2,5 milioane de buletine de vot, ștampile cu menţiunea ‘VOTAT’, timbre autocolante și ștampile de control. Lista secţiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor europarlamentare.
Votul va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 22:00, cu posibilitatea de prelungire până la 23:59, în cazul în care mai sunt alegători la coadă care doresc să voteze, a explicat Toni Greblă. Pe de altă parte, Biroul Electoral Central a anunțat că a decis ca datele despre prezenţa la vot să fie prezentate în timp real online în ziua alegerilor pentru fiecare scrutin în parte, iar după închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.