Alegeri pentru viitorul Europei
2017 se anunţă un an greu pentru Europa, cu mize uriaşe - alegeri prezidenţiale în Franţa, parlamentare în Germania şi Olanda, foarte posibil şi în Italia.
Daniela Budu, 06.12.2016, 11:57
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirmă că rezultatul referendumului din Italia dezamăgeşte, dar nu este o catastrofă. Aproape 60% dintre italieni au respins reformele propuse de premierul Matteo Renzi, iar votul a fost interpretat ca o manifestare euro-sceptică. Într-un interviu pentru Televiziunea publică olandeză, Jean-Claude Juncker s-a declarat îngrijorat de numărul tot mai mare al celor care întorc spatele integrării europene şi consideră că ideile populiştilor sunt periculoase. Jean-Claude Juncker: “Câteodată, adresează întrebările care trebuie, dar nu aud niciun răspuns corect formulat. Trăim vremuri periculoase. Să nu credeţi că dacă noi, pro-europenii, nu avem întotdeauna soluţiile potrivite înseamnă că le au cei care sunt mereu împotriva noastră”.
Juncker a recunoscut că are colegi în Comisia Europeană care cred că Uniunea va eşua ca proiect, însă este convins că spiritul european va învinge. Jean-Claude Juncker: “La un moment dat, oamenii îşi vor da seama că e mai bine să rămânem uniţi, decât să repetăm experienţele tragice ale acestui continent”.
2017 se anunţă un an greu pentru Uniunea Europeană. Bucuria provocată de alegerile prezidenţiale din Austria, unde extrema-dreaptă europeană a pierdut în faţa curentului proeuropean, s-ar putea risipi destul de repede, din cauza referendumului din Italia. Înfrângerea suferită de premierul Matteo Renzi dă apă la moară, încă o dată, mişcărilor extremiste şi eurosceptice. Totul, în condiţiile în care anul viitor sunt programate alegeri prezidenţiale şi parlamentare în mai multe ţări europene.
Se anunţă un an electoral foarte greu, cu mize uriaşe – alegeri prezidenţiale în Franţa, parlamentare în Germania şi Olanda, foarte posibil şi în Italia. Ecourile votului anti-elite din Italia se resimt la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru că Matteo Renzi era ultimul dintre premierii marilor state europene care mai vorbea de viitorul UE, notează comentatorii.
În Germania, cancelarul Angela Merkel este mult prea prinsă în jocul politic intern şi va trebui să lucreze intens pentru a-şi asigura sprijinul pentru obţinerea celui de-al patrulea mandat, atât în plan politic în propriul partid, cât şi la urne, la alegerile parlamentare de anul viitor. În Franţa, retragerea lui Francois Hollande din viitoarea cursă prezidenţială lasă un gol în tabăra proeuropeană, iar intrarea în cursa a premierului Manuel Valls nu este o garanţie pentru avansul faţă de Frontul Naţional şi preşedinta acestuia, Marine Le Pen, spun analiştii.
Şi în Marea Britanie ar putea fi alegeri anticipate, dacă Theresa May va dori mai mult sprijin parlamentar în perspectiva Brexit. Cât priveşte relaţia Uniunii cu Statele Unite, victoria surpriză a lui Donald Trump reprezintă un risc pentru relaţiile dintre SUA şi Uniunea Europeană, crede Jean-Claude Juncker, care îl consideră pe viitorul lider de la Casa Albă un ignorant în ceea ce priveşte UE şi mecanismele acesteia.