ALDE părăseşte coaliţia guvernamentală
Alianţa Liberalilor şi Democraţilor părăseşte coaliţia guvernamentală de la Bucureşti şi expune guvernul minoritar PSD riscului unei moţiuni de cenzură.
Ştefan Stoica, 27.08.2019, 12:01
ALDE a anunţat, luni, că iese din coaliţia guvernamentală cu PSD, intră în opoziţie şi este gata să voteze o eventuală moţiune depusă împotriva cabinetului condus de liderul social-democrat Viorica Dăncilă. Decizia survine în urma refuzului PSD de a accepta cererile ALDE de restructurare a executivului şi îmbunătăţire a programului de guvernare, a explicat liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit acestuia, ALDE nu mai poate gira construcţii bugetare defectuoase sau măsuri precum cele prevăzute în celebra ordonanţă care a suprataxat băncile, companiile din energie şi telecomunicaţii. De ce divorţul se produce abia acum?
Călin Popescu-Tăriceanu: „Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare pentru că am considerat că este nevoie de o anumită stabilitate politică şi nu am obiceiul să fac opoziţie în cadrul guvernului. De aceea, cred că este mai corect astăzi să ne despărţim civilizat şi să urăm PSD-ului şi doamnei prim-ministru misiune cât mai uşoară în continuare”. După aproape trei ani de colaborare cu PSD, ALDE schimbă partenerul şi mizează pe o alianţă cu formaţiunea PRO România, creată de fostul premier şi lider social-democrat Victor Ponta. PSD rămâne singur în executiv şi este hotărât să aplice, în continuare, programul de guvernare. Anunţul a fost făcut de şefa partidului şi a guvernului, după o reuniune de urgenţă a conducerii formaţiunii.
Viorica Dăncilă: „Colegii au susţinut că trebuie să continuăm guvernarea, avem responsabilitate faţă de cei care ne-au acordat votul în 2016, avem responsabilitate pentru implementarea programului de guvernare, o responsabilitate pe care ne-am asumat-o împreună cu ALDE, dar iată că trebuie să ducem mai departe aceste lucruri doar noi, cei din Partidul Social Democrat” . Opoziţia a eşuat, până acum, în tentativele sale repetate de a demite guvernul prin moţiune de cenzură. Ieşirea ALDE din coaliţie schimbă, însă, radical datele problemei, iar liderul PNL, Ludovic Orban, susţine ideea unei noi moţiuni de cenzură, în condiţiile în care PSD nu abandonează guvernarea, deşi a pierdut majoritatea. Orban a explicat că respingerea în parlament a unui cabinet restructurat nu înseamnă automat demiterea executivului.
O moţiune de cenzură ar putea fi sprijinită de UDMR, ale cărei voturi ar fi decisive într-o eventuală confruntare parlamentară PSD – Opoziţie. Uniunea nu este de acord, însă, cu varianta anticipatelor, imposibilă legal – spune ea – cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile prezidenţiale, programate în noiembrie. Liderii formaţiunilor aliate USR şi PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, sunt adepţii convocării alegerilor anticipate, deoarece consideră că nu ar fi suficientă o schimbare a guvernului. Alegerile legislative la termen sunt prevăzute peste un an.