Ajutor UE pentru transportatorii rutieri
Comisia Europeană acordă României 60,7 milioane de euro pentru sprijinirea transportului rutier.
Leyla Cheamil, 29.06.2022, 11:25
În contextul în care prețurile combustibililor au crescut constant, în ultima perioadă, Comisia Europeană a decis să ajute transportatorii rutieri români, care au cerut, în repetate rânduri, să fie sprijiniți. Astfel, Executivul European a aprobat o schemă de ajutorare a României, cu o valoare de 60,7 milioane de euro, pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfășoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane. Comisia consideră că acest ajutor este necesar, adecvat şi proporțional, pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.
Schema a fost aprobată ca parte a Cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie, în martie 2022, în temeiul prevederilor Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, în care se recunoaşte faptul că economia blocului comunitar se confruntă cu perturbări grave. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, prin această schemă de ajutorare, România va sprijini sectorul transportului rutier, grav afectat de creşterea preţurilor combustibililor, pe fundalul crizei geopolitice actuale şi al sancţiunilor adoptate ca răspuns la aceasta.
Această schemă este o măsură importantă, menită să atenueze impactul economic al războiului purtat de Putin împotriva Ucraineiˮ, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.
Măsura va fi accesibilă pentru toate întreprinderile, indiferent de mărime, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane, care deţin o licenţă comunitară valabilă şi sunt afectate de criza actuală. Beneficiarii vor avea dreptul să primească ajutoare sub formă de granturi directe ce vor avea o valoare limitată. Comisia Europeană a precizat că ajutorul, care nu va depăşi 400.000 de euro per întreprindere, se va acorda până la 31 decembrie 2022.
Pentru a asigura securitatea juridică, Comisia va evalua, înainte de această dată, dacă durata cadrului temporar de criză va trebui prelungită. Mai mult, pe durata aplicării cadrului, Comisia va monitoriza constant conţinutul şi domeniul de aplicare al acestuia, în lumina evoluţiilor de pe pieţele energiei şi de pe alte pieţe ale factorilor de producţie, precum şi din perspectiva situaţiei economice generale. Cadrul temporar de criză include o serie de garanţii, printre care o metodologie proporţională, conform căreia ar trebui să existe o corelaţie între cuantumul ajutorului care poate fi acordat întreprinderilor şi amploarea activităţii lor economice şi gradul lor de expunere la efectele economice ale crizei.
Statele membre ale Uniunii Europene sunt invitate să aibă în vedere stabilirea, în mod nediscriminatoriu, a unor cerinţe legate de protecţia mediului sau de securitatea aprovizionării, atunci când acordă ajutoare întreprinderilor pentru costurile suplimentare cauzate de preţurile ridicate la gaz şi energie electrică.