Ajutor internaţional în criza imunoglobulinelor
România a cerut ajutor ţărilor din UE şi NATO pentru a rezolva criza de imunoglobuline, care lipsesc de pe piaţă.
Roxana Vasile, 06.03.2018, 12:20
Încă de anul trecut, românii cu afecţiuni ale sistemului imunitar dependenţi de imunoglobuline sunt puşi într-o situaţie de netolerat într-un stat căruia îi pasă de sănătatea propriilor cetăţeni: producătorii care asigurau peste 80% din necesarul de astfel de produse s-au retras de pe piaţă, generând o criză nerezolvată nici la ora actuală. Aceasta, chiar dacă Ministerul Sănătăţii a decis să-i scutească, timp de doi ani, pe cei care produc medicamente din derivate din sânge şi din plasmă de plata taxei de clawback, care, adoptată în toamna lui 2011, impune producătorilor de medicamente să returneze statului român, sub anumite condiţii, o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate.
Pe de o parte, producătorii susţin că principala cauza a lipsei imunoglobulinelor este această taxă, care face ca preţul multora să fie mai mic decât costul de producţie. Pe de altă parte, autorităţile de resort trebuie neapărat să găsească soluţii, pentru ca pacienţii cu imunodeficienţă să nu devină captivi ai unui sistem în care primează doar interesele pecuniare. Căci, potrivit unora, această criză ar fi, în fapt, o formă de presiune a firmelor asupra Ministerului Sănătăţii pentru stabilirea unui anumit preţ. Pentru a rezolva criza de imunoglobuline, cu impact major asupra vieţii unor oameni, România a cerut, luni, oficial ajutorul ţărilor din Uniunea Europeană.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că a fost activat Mecanismul european de Protecţie Civilă, instrument institutit pentru o gestionare eficientă a dezastrelor. Decizia a fost aprobată de premierul României. Ministrul Sorina Pintea: Am făcut toate eforturile necesare pentru a putea rezolva această problemă. Statul român a suspendat clawback-ul pentru acest produs pentru o perioadă de doi ani de zile şi, totuşi, nu s-a întâmplat nimic. Pentru luna martie nu se preconizează să intre nicio fiolă de imunoglobulină în ţară, pentru aprilie sunt nişte promisiuni, dar eu nu mai cred în aceste promisiuni. Prin urmare, am informat Cabinetul primului ministru şi am primit acceptul să declanşăm această procedură. Practic, este o alertă la nivel european, prin care solicităm cantităţi de imunoglobulină pentru România.
În paralel cu declanşarea Mecanismului european de Protecţie Civilă, România a apelat şi la Mecanismul NATO pentru imunoglobuline. Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, prioritară este, acum, identificarea stocurilor de medicamente care să fie puse la dispoziţia autorităţilor române, care să le procure şi să le aducă de urgenţă în ţară. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinelor vor fi realizate de către Compania Naţională UNIFARM, distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătăţii.