Ajutoare româneşti pentru Turcia şi Siria
120 de salvatori români, cu echipamente şi maşini de transport acţionează, în prezent, în Turcia lovită de cutremur.
Ştefan Stoica, 09.02.2023, 12:00
După cutremurul devastator din Turcia, România s-a alăturat prompt echipelor internaţionale trimise acolo pentru a-i ajuta pe salvatorii locali. Bucureştiul a trimis două echipaje de căutare şi salvare în zonele puternic afectate din sudul Turciei. În prezent, sunt aproape 120 de salvatori români pe teren, însoţiţi de şapte câini special antrenaţi. Al doilea echipaj a fost trimis miercuri seară, însoţit şi de maşini pentru intervenţie. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a oferit detalii:
Prima echipă, noi am trimis-o fără maşini; a fost mult mai uşor cu echipamentele în paleţi, cum era pregătită echipa, şi acolo autorităţile turce au asigurat maşinile de transport şi tot. Pentru a doua echipă, însă, având în vedere că există o presiune foarte mare asupra colegilor din Turcia şi există multe echipe care sosesc, am preferat să fim şi noi mobili şi, pentru asta, am trimis maşini la faţa locului, ca să poată echipele noastre să se deplaseze. Vor rămâne acolo oricât este nevoie. Dacă este nevoie să facem schimb de personal sau să trimitem suport logistic mai departe, acest lucru va avea loc rapid, cu sprijinul colegilor de la Forţele Aeriene, în speranţa că vom putea să salvăm cât mai multe persoane şi, bineînţeles, să acordăm sprijinul necesar colegilor care sunt confruntaţi cu o situaţie fără precedent în ultima perioadă”.
Echipele româneşti acţionează sub coordonarea Protecţiei Civile Europene, mecanism prin care aproximativ 5.000 de salvatori sunt implicaţi în intervenţii. În ce priveşte Siria, puternic afectată, la rândul ei, de seism, România a decis să trimită doar ajutoare umanitare, a precizat Raed Arafat. În ce vor consta acestea, cantităţile şi modalitatea de transport sunt detalii care urmează să fie stabilite, a mai spus oficialul de la Bucureşti. Pe de altă parte, ministerul de Externe a continuat repatriererea cetăţenilor români care au solicitat acest lucru după cutremur.
Ambasada României la Ankara este în contact cu zeci de români care nu au solicitat repatrierea, dar au dorit să fie în legătură cu autorităţile române sau au întrebări legate de situaţia din Turcia. Nu există români printre victimele cutremurului, a declarat la postul public purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Radu Filip:
Din fericire, în acest moment nu există cetăţeni români decedaţi în urma cutremurului. Bineînţeles, trebuie să ţinem cont şi de cotele dezastrului de acolo, dar şi de faptul că situaţia este fluidă. Există solicitări venite din partea cetăţenilor români, fie că au fost grupuri, fie cereri individuale. Aceste cereri, aceste solicitări fie au fost de asistenţă consulară, fie cereri de repatrieri. Colegii mei de la ambasadă vor discuta cu toţi care solicită asistenţă, informaţii, solicită repatrieri, urmând ca, în măsura în care este posibil, să le dea curs tuturor”.
Din Siria nu a venit până acum nicio cerere oficială de repatriere a vreunui cetăţean român.