Ajutoare pentru producătorii de alimente
Ministrul român al Finanţelor declară că autoritățile lucrează la un program de finanţare pentru susţinerea producătorilor autohtoni de hrană.
Roxana Vasile, 08.02.2023, 11:25
Autorităţile române lucrează la un program de finanţare de peste 1 miliard de euro pentru susţinerea producătorilor români, în special din sectorul de procesare hrană. Sunt avuți în vedere procesatorii de carne de porc şi de pui, dar şi companiile de lactate, astfel încât să poată beneficia de costuri de producţie cât mai reduse. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în cadrul unei conferinţe.
Să precizăm că, în ultimul timp, deşi importurile de produse alimentare au crescut într-un ritm mai redus decât exporturile, fabricile româneşti nu au putut acoperi deficitul comercial. Astfel, carnea, laptele, fructele şi legumele sunt produse cu cele mai mari deficite comerciale din sectorul alimentar. Or, referindu-se, de pildă, în mod particular, la sectorul suinelor, ministrul Finanţelor a subliniat că Statul va continua finanţarea prin programe consolidate, suplimentare celor din fonduri europene. Totodată, actualele măsuri guvernamentale vor fi completate de noi iniţiative de finanţare, adaptate mai bine nevoilor pieţei interne.
România are o îndelungată tradiţie în această ramură zootehnică, însă, în prezent, este nevoită să importe carne de porc în valoare de sute de milioane euro anual. Dacă în urmă cu un deceniu, în țară se produceau peste 6 milioane de porci, astăzi unele ferme stau închise, pentru că nu au soluţii viabile de vânzare, iar abatoarele mici existente nu pot face faţă. Or, o soluţie ar reprezenta-o tocmai dezvoltarea, pe plan naţional, a unor unităţi de abatorizare de mare capacitate. Apoi, România, producătorul numărul 1 de porumb boabe din UE, ar putea să direcţioneze recolta în sectorul zootehnic naţional. Combaterea pestei porcine și programe de susţinere a activității de reproducţie – sunt, și ele, în atenția autorităților.
Între timp, crescătorii – de această dată – de vaci de lapte cer decidenților să oprească importurile de lapte din Ucraina, Ungaria ori Polonia sau să reglementeze un preţ minim garantat pe care procesatorii să îl ofere pe litrul de lapte. Altfel, fermierii români sunt obligați să îşi vândă produsul la un preţ mai mic din cauza concurenţei şi se tem de faliment. Nici la ouă situația nu este mai bună! Numărul insuficient de ferme, gripa aviară care a închis multe dintre ele, dar şi scumpirea furajelor şi a energiei au făcut ca, în România, profitul producătorilor autohtoni de ouă să se reducă cu până la 30%, iar în magazine preţul unui ou să înregistreze o creştere mai mare decât în alte ţări ale Uniunii Europene. Și în acest caz, o parte din necesarul de consum este acoperit din importuri.