Ajutoare guvernamentale pentru sinistraţi
Autorităţile române sunt în alertă maximă în sudul ţării, unde ploile au condus, de câteva zile, la inundaţii.
Roxana Vasile, 24.04.2014, 12:08
Ploile, în România, par să nu se mai oprească. După o iarnă în cea mai mare parte secetoasă, care pe turişti şi întreprinzători din domeniu îi făcea, de pildă, să deplângă lipsa zăpezii în staţiunile de munte, iar pe agricultori să se teamă că recoltele le vor fi compromise, inundaţiile creează, acum, probleme în special în sudul ţării.
Început săptămâna trecută, în preajma sărbătorilor pascale, episodul ploios se prelungeşte spre disperarea mai ales a celor mai afectaţi de cantităţile însemnate de apă căzute sau de revărsarea unor râuri. Potrivit meteorologilor, avertizarea emisă pentru 11 judeţe sudice şi sud-vestice ar putea fi prelungită – cu o probabilitate de 90% – până vineri seara sau sâmbătă dimineaţa. Averse, descărcări electrice şi izolat grindină, intensificări de vânt de 50-60 de kilometri pe oră la rafală, acesta este tabloul meteorologic al momentului în zonele respective, multe dintre ele fiind, deja, afectate, zilele trecute, de viituri.
La Bucureşti, la Guvern, comandamentul pentru situaţii de urgenţă se întruneşte zilnic. Vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut prefecţilor din judeţele afectate să transmită cât mai urgent planurile de acţiune şi intervenţie pentru punctele pe care le consideră critice, pentru a se putea interveni eficient. În plus, în opinia sa, primarii trebuie să fie primii care să ţină legătura cu cetăţenii ale căror case ar putea fi afectate. Liviu Dragnea: Vă rog să responsabilizaţi primarii, vă rog să-i implicaţi în mod serios în aceste acţiuni. Este important pentru fiecare cetăţean să simtă că nu este abandonat de autorităţile locale, în primul rând, de autorităţile judeţene şi, în general, de autorităţile acestei ţări. Acţionaţi în continuare aşa cum aţi făcut-o până acum, în strânsă colaborare cu toate instituţiile Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. La Bucureşti aveţi deschidere pentru orice fel de sprijin pe care îl solicitaţi.
În caz de nevoie, toate structurile specializate ale Ministerului de Interne sunt pregătite să intervină, inclusiv prin evacuarea oamenilor, mutarea lor în spaţii adecvate şi adăpostirea lor până la ameliorarea situaţiei. Pentru a fi preîntâmpinate noi drame, după pierderile umane de săptămâna trecută, autorităţile fac apel către locuitorii din zonele de risc să nu se aventureze pe cursurile apelor.
În judeţul Teleorman, cel mai afectat de inundaţiile de până acum – cu 27 de localităţi sub ape, mii de hectare de terenuri şi sute de gospodării afectate – Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, alocarea a 53 de milioane de lei, echivalentul a circa 12 milioane de euro, pentru lucrări urgente de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse luna aceasta.