Ajutoare după tragedia de la Crevedia
Persoanele rănite de exploziile de la Crevedia şi familiile acestora vor primi ajutoare de la stat, iar cei ale căror locuinţe au fost avariate vor fi despăgubiţi, a decis Guvernul de la Bucureşti.
Sorin Iordan, 01.09.2023, 11:59
Persoanele rănite în exploziile de la Crevedia, comună situată în apropiere de București, şi familiile acestora vor primi ajutoare de la stat, a anunţat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu. Este vorba despre cinci oameni care se află încă în stare critică, intubaţi şi ventilaţi mecanic, doi dintre ei în spitale din ţară şi trei în străinătate, şi de alţi 22 de pacienţi aflaţi în spitalele din Capitală care sunt în stare medie sau uşoară. În total, aproximativ 1,5 milioane de lei vor fi direcţionaţi săptămâna viitoare către victime şi familiile acestora.
Marcel Ciolacu: Alocăm ajutoare pentru familiile victimelor tragediei de la Crevedia şi pentru toţi cei cu gospodării afectate de incendiu. Acordăm 2.000 de euro pe lună câte unui însoţitor al răniţilor trataţi în străinătate şi 2.000 lei pe lună pentru însoţitor al victimelor internate în ţară. Ajutăm şi persoanele singure şi familiile care au casele lovite de incendiu. Vorbim de sume ce pornesc de la 2. 500 de lei şi ajung la 10. 000 de lei de familie, în funcţie de cât de afectată este locuinţa.”
Premierul român a afirmat că administraţia de la Bucureşti se află în contact permanent cu toate spitalele din Europa unde au fost transferaţi pacienţii cu arsuri mari şi a precizat că Guvernul a decis să plătească toate cheltuielile de transport şi cele forfetare pentru însoţitori. Ciolacu a mai spus că, la nivel naţional, a fost pornită o acţiune de control la benzinării, cu accent special pe cele 1.300 de staţii de gaz petrolier lichefiat care se află pe teritoriul României. El le-a cerut instituţiilor implicate în verificări să aplice legea şi să ia măsuri ferme oriunde găsesc nereguli.
Marcel Ciolacu: Toţi aceşti aşa-zişi patroni care fac zeci şi sute de milioane de euro, provocând tragedii de proporţii, nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm şi legislaţia astfel încât cine nu are autorizaţie sau aviz de funcţionare, mai ales pentru activităţi cu risc major, să răspundă şi penal. În acest moment doar plătesc o amendă şi îşi văd liniştiţi de treabă, adică produc alte drame.”
Aseară, pompierii au reuşit să golească cele trei cisterne aflate în zona fostei staţii GPL din Crevedia şi au îndepărtat orice pericol. Între timp, încă o persoană a murit din cauza rănilor provocate de deflagraţia de sâmbătă seară. Este vorba de un bărbat care era internat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, cu arsuri pe mai mult de 90% din suprafaţa corpului. Între viaţă şi moarte se află şi un pacient internat la un spital din Milano, în Italia. Acesta are la rându-i arsuri pe 90% din faţa corpului, iar starea lui nu a fost încă stabilizată. Până în prezent, trei oameni şi-au pierdut viaţa în exploziile de la Crevedia.