Agricultura românească
Fermierii din România care au în exploatare între 5 şi 30 de hectare de teren agricol vor primi, începând de anul viitor, o subvenţie mai mare din fonduri europene şi de la bugetul de stat, respectiv 210 euro pe hectar.
Corina Cristea, 25.09.2014, 12:57
Producţiile la porumb, grâu şi floarea-soarelui înregistrate în ultima perioadă plasează România pe primele locuri în UE, iar la rapiţă s-a obţinut cea mai bună producţie din istoria ţării. Introdusă relativ recent, de circa 45 de ani, rapiţa se cultivă în prezent pe o suprafaţă de peste 450 de mii de hectare, iar 80% din producţie merge la export, fiind folosită pentru biodiesel.
Specialiştii spun că România poate deveni din nou grânarul Europei, în condiţiile în care, an de an, agricultura susţine puternic economia naţională.
Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale, într-un interviu pentru Radio România: “Agricultura, anul trecut, din acea creştere de 4% a avut o contribuţie extraordinară, de 1,5% – 1,7%, datorită acestei producţii foarte mari şi datorită faptului că această producţie ne-a ajutat să exportăm foarte mult. Cred că putem mai mult decât atât pentru că până acum am exportat şi exportăm materie primă. Mă uit şi pe primele cifre din 2014, dacă reuşim să procesăm şi după aceea să exportăm valoarea adăugată cred că putem să înregistrăm venituri mai mari pentru fermieri şi venituri mai mari la bugetul de stat. Asta înseamnă că pe acelaşi nivel de producţie putem să avem o marjă de profit mult mai mare.”
În noul program naţional de dezvoltare rurală 2014-2020, restructurarea şi creşterea exploataţiilor agricole reprezintă obiectivul principal. Ministrul Daniel Constantin explică: Avem cea mai mare suprafaţă, suntem pe primul loc în Europa din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb şi din punct de vedere, probabil, al cantităţii, dar asta nu înseamnă că avem cel mai mare randament. Avem undeva în jur de 4 – 4,5 tone la hectar. Dezavantajul pe care îl avem este că o suprafaţă foarte mare, din păcate, este încă fărâmiţată în exploataţii foarte mici, de până la 5 hectare.”
De aceea, fermierii care au în exploatare între 5 şi 30 de hectare de teren agricol, vor primi, începând de anul viitor, o subvenţie mai mare din fonduri europene şi de la bugetul de stat, respectiv 210 euro pe hectar. Măsura este menită să încurajeze comasarea terenurilor arabile, întrucât persoanele care deţin parcele mai mici de cinci hectare se pot asocia pentru a primi de la stat sume mai mari.
În ceea ce priveşte sprijinul pentru cultivarea soiurilor româneşti de legume, ministrul agriculturii a anunţat noi subvenţii pentru care aşteaptă aprobarea Comisiei Europene. Cei care au solarii ar urma să primească 3 mii de euro pe hectar subvenţie, iar cei care au sere, 6 mii de euro pe hectar.