Agenţia Europeană a Medicamentului, la Bucureşti
Relocarea în România a Agenţiei Europene a Medicamentului este una dintre mizele autorităţlor de la Bucureşti.
Bogdan Matei, 25.07.2017, 12:43
O minidelegaţie guvernamentală română a fost, luni, la Londra, pentru a pleda cauza relocării la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), după ce Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană. Autorităţile române sunt în grafic cu demersurile în acest sens – a declarat, pentru Radio România, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. El a precizat că dosarul Bucureştiului este pregătit şi va fi depus, conform cerinţelor Comisiei Europene, până la sfârşitul acestei luni. Însoţit de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi de preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, Negrescu a prezentat responsabililor EMA oferta românească de relocare.
Victor Negrescu: Dosarul nostru este unul complet. Corespunde tuturor criteriilor stabilite de Comisia Europeană, că vorbim de capacitatea de a continua activitatea încă din prima zi a transferării Agenţiei, până la argumente de ordin logistic, că vorbim de sediu, că vorbim de educarea şi formarea personalului care urmează să vină în România, până la aspectele legate de găzduirea unor evenimente de mare amplitudine în domeniul acesta, al sănătăţii publice.”
Ministrul delegat a răspuns şi scepticismului din spaţiul public privind capacitatea autorităţilor de a oferi un sediu adecvat pentru Agenţie şi de a asigura transportul rapid al angajaţilor acesteia. Victor Negrescu (TRACK): Am rezolvat şi problema transportului. Avem o soluţie şi pentru partea de cazare. Avem o soluţie inclusiv pentru a oferi un sediu viabil, care există, care are tot felul de soluţii tehnice care permit o conectivitate foarte mare la internet, aşa cum era cerut în Caietul de Sarcini. Deci, în consecinţă, din punct de vedere logistic, stăm bine şi sunt convins că nu avem niciun motiv să credem că dosarul nostru este mai puţin viabil decât alte proiecte, prezentate de alte ţări.”
Pentru găzduirea Agenţiei mai concurează Franţa, Suedia, Danemarca, Ungaria şi Bulgaria – ţări care, deja, şi-au înaintat propriile oferte. În plus, Londra însăşi doreşte să rămână gazda Agenţiei, chiar şi după ieşirea din blocul comunitar. Miza nu e doar de prestigiu, ci şi pragmatică. EMA este un organism descentralizat al Uniunii Europene. Principala sa responsabilitate este protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin evaluarea şi supravegherea medicamentelor destinate uzului uman şi veterinar. Are aproape 900 de angajaţi şi găzduieşte anual evenimente ce reunesc peste 35 de mii de persoane.
Comisia Europeană va examina proiectele ţărilor care-şi doresc să găzduiască EMA şi va face propria evaluare până pe 15 septembrie, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afacerilor Generale din noiembrie.