Afganistan: misiune îndeplinită
Ultimul detaşament românesc din misiunea NATO în Afganistan a revenit în România.
Corina Cristea, 28.06.2021, 11:20
19 ani de participare neîntreruptă a militarilor români la misiuni într-unul dintre cele mai dificile teatre de operaţii – Afganistan – s-au încheiat în acest week-end, odată cu revenirea în țară a ultimului detașament. Este vorba de 140 dintre cei 640 de militari pe care România îi mai avea în misiunea NATO din această țară.
Procesul de retragere a trupelor Alianţei Nord Atlantice din Afganistan a început în luna mai, după ce oficialii NATO au decis ca toţi militarii aliaţi să fie retraşi până pe data de 11 septembrie. Data este una simbolică, cu trimitere la atentatele din 2001, atentate în urma cărora Washingtonul a decis să trimită primele trupe în Afganistan.
Din anul 2002 şi până în prezent peste 32.000 de militari români provenind din forţele terestre, aeriene, navale, forţele pentru operaţii speciale şi structurile de informaţii militare au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul din Afganistan. Armata Română a luat parte la toate cele trei misiuni internaţionale ale coaliţiei din această țară şi a fost unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Armatei americane. Dovadă este importanţa misiunilor încredinţate militarilor români, printre care s-au numărat securitatea bazei militare de la Kandahar, dar şi misiuni de cooperare civil-militară. În total, în cei 19 ani de misiune, 27 de militari ai Armatei Române şi-au pierdut viaţa şi aproape 240 au fost răniţi. Toată această perioadă a însemnat o transformare continuă a Armatei României, spune şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu:
Am învăţat foarte multe lecţii în teatrul de operaţii. Am învăţat să ne consolidăm capacităţi noi. Am fost alături de primele contingente care s-au dislocat în Afganistan, trei operaţii – Enduring Freedom, Resolute Support şi ISAF şi suntem printre ultimele contingente care părăsim cu capul sus acest teatru de operaţii.
Cu o experienţă îndelungată în teatrul de operaţii Afganistan, comandantul Batalionului de protecţie a forţei Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu a declarat, la rândul său:
Nu o să uit niciodată momentul când eram ultimul detaşament pe care l-am dislocat din Kandahar spre Bagram, m-am uitat spre aeronavă şi am văzut că toţi suntem sănătoşi, după care m-am întors spre bază şi am zis: aici m-am maturizat în atâtea misiuni şi în acelaşi timp m-am gândit la afgani, să le dea Dumnezeu putere să îşi creeze un stat de drept şi să se bucure de libertăţi, aşa cum ne dorim cu toţii.
Reprezentanții ONU atrag, însă, atenția asupra evoluției îngrijorătoare, pe măsură ce trupele aliate se retrag din țară. Trimisul special al ONU pentru Afganistan a transmis Consiliului de Securitate că se teme că ce e mai rău abia urmează.