Afganistan, final de misiune
La Arcul de Triumf din București a avut loc ceremonia militară care a marcat încheierea misiunii Armatei României în Afganistan.
Roxana Vasile, 22.07.2021, 11:44
La capătul a aproape două decenii de prezenţă neîntreruptă în Afganistan, militarii români s-au întors acasă, odată cu retragerea trupelor tuturor țărilor participante la operațiunile din acest teatru de luptă. 27 dintre ei şi-au pierdut viaţa în misiuni sau în atacuri ale teroriștilor talibani. Peste 200 au fost răniţi. În semn de apreciere și mulțumire, încheierea misiunii Armatei României în Afganistan a fost marcată, miercuri, pe 21 iulie, printr-o ceremonie militară în Bucureşti. Au defilat pe sub Arcul de Triumf din centrul Capitalei detaşamente reprezentând structurile militare care au îndeplinit misiuni într-unul din cele mai dificile teatre de operaţiuni începând din 2002, până în luna iunie a acestui an. Zona a fost survolată de un avion C 130 Hercules şi o formaţie de trei aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. Au fost decorate drapele de luptă ale unităţilor ce au condus sau executat misiuni. Au fost rostite solemn numele militarilor români căzuţi la datorie, iar participanţii la ceremonie au ţinut un moment de reculegere în memoria lor.
Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori. A punctat, în discursul său, sacrificiul lor şi al familiilor acestora, amintind, în egală măsură, că misiunea Armatei României în Afganistan va rămâne în istorie drept cea mai lungă, complexă și importantă operaţiune militară din afara teritoriului naţional după al Doilea Război Mondial.
Klaus Iohannis: Dragi militari, aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre şi suntem mândri de voi. Ne-aţi arătat că dragostea de ţară, spiritul de sacrificiu, curajul, abnegaţia şi patriotismul rămân repere fundamentale ale naţiunii noastre. Nu ne vom uita niciodată eroii!
Peste 32 de mii de militari din toate categoriile de forţe au participat la misiuni în Afganistan – femei şi bărbaţi care au lăsat, o vreme, acasă, părinţi, copii sau oameni dragi, pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viaţa în pericol. Primul dislocat în această țară, în iunie 2002, a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit Scorpionii Roşii, condus de, pe atunci, locotenent-colonelul Nicolae Ciucă, astăzi general în rezervă și ministru al Apărării. Cu alte cuvinte, el a condus prima misiune militară din Afganistan şi a coordonat, după aproape 20 de ani, retragerea trupelor de acolo. În această dublă calitate, ministrul Ciucă a declarat că, prin misiunea din Afganistan, România a reuşit să câştige respectul partenerilor săi din NATO, în războiul global împotriva terorismului. Costurile totale ale participării românești în Afganistan s-au ridicat la peste 3 miliarde de lei (echivalentul a circa 600 de milioane de euro).