Aderararea la Schengen, poveste fără sfârşit
Cum anticipau mulţi, chestiunea romilor români din Franţa este departe de a se stinge, iar subiectul continuă să ţină capul de afiş al presei din Hexagon.
Roxana Vasile, 03.10.2013, 13:19
Cum anticipau mulţi, chestiunea romilor români din Franţa este departe de a se stinge, iar subiectul continuă să ţină capul de afiş al presei din Hexagon.
La Bucureşti, oficialii spun că apropierea mai mult sau mai puţin voalată pe care politicienii parizieni o fac între o eventuală prezenţă masivă a romilor pe teritoriul francez şi o viitoare apartenenţă a ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie este falsă.
Mai precis, a flutura spectrul unei imigraţii în masă după o aderare a României la Schengen nu se justifică nici măcar din raţiuni electorale în perspectiva alegerilor municipale franceze din luna martie. Aceasta pentru că Schengen se referă în principal la securizarea frontierelor externe ale spaţiului, şi nu la libera circulaţie a românilor, drept pe care ei îl au încă din 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Or, prin eforturile făcute, România şi-a făcut toate temele, îndeplineşte criteriile tehnice necesarea accederii în Schengen şi, deci, ar putea să fie adminsă începând cu 1 ianuarie 2014.
In plus, nu trebuie uitat că între România şi Franţa există un parteneriat strategic, în baza căruia oficialii de la Paris şi-au exprimat sprijinul pentru aderarea României la Schengen. Or, obiectivele acestui parteneriat se susţin prin reciprocitate – spune ministrul de externe, Titus Corlăţean: Ceea ce am stabilit în parteneriatul strategic şi foaia de parcurs semnată cu premierul francez, la Paris, în urmă cu câteva luni, acolo unde este inclus un obiectiv comun asumat de ambele părti – sprijinirea de către Franţa a demersurilor României pentru aderarea la Spaţiul Schengen – şi unde sunt şi alte obiective politice, strategice, economice, culturale extrem de importante, un astfel de parteneriat strategic se susţine prin reciprocitate. Dacă nu există reciprocitate, atunci este bine să primim pe canale oficiale şi nu prin intermediul mass-mediei din partea guvernului francez această concluzie.
Prezent la Bucureşti, deputatul socialist Jean-Pierre Dufau, vicepreşedinte al grupului parlamentar de prietenie româno-franceză, declară că integrarea romilor în Franţa sau în Europa nu ar trebui legată de intrarea României în Schengen.
Si la Paris, oficialii se străduiesc să nu facă amalgamuri şi să disjungă cele două chestiuni, a etnicilor romi şi a integrării în Schengen.
Nu e foarte sigur, însă, că opinia publică franceză face diferenţa. Chiar şi aşa, ministrul Manuel Valls precizează că îşi menţine declaraţiile făcute anterior, potrivit cărora problema romilor nu poate fi rezolvată prin inserţie socială, deoarece numărul celor care vor să se integreze este mic.
Seful diplomaţiei, Laurent Fabius, punctează că România nu a îndeplinit condiţiile pentru a intra în spaţiul Schengen în ianuarie 2014.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului, doamna Najat Vallaud-Belkacem, spune, şi ea, că nu sunt întrunite condiţiile unei aderări. Iar exemplele pot continua.