Acuze penale şi susţinere politică
La nouă luni de la preluarea puterii în România, PSD dă cel mai important test în faţa Justiţiei. Doi importanţi membri ai Guvernului sunt cercetaţi într-un dosar de corupţie.
Florentin Căpitănescu, 26.09.2017, 12:29
Ancheta Direcţiei Anticoruptie din România (DNA) în care rolurile principale le aparţin vicepremierului Sevil Shhaideh, care este şi ministrul Dezvoltării Regionale, şi ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a pus pe jar principalul partid aflat la putere, PSD, formaţiunea lor de baştină. În cele din urmă, conducerea partidului a decis să le ofere credit în continuare, mai ales în conditiile în care Shhaideh şi Plumb, care ocupă funcţii-cheie în garnitura executivă, îşi clamează, aparent convingător, nevinovaţia.
Potrivit DNA, în 2013, pe vremea când Shhaideh era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, iar Plumb ocupa portofoliul de la Mediu, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia Dunării, au trecut ilegal, prin hotărâre de guvern, din proprietatea Statului în cea a judeţului Teleorman (sud) şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Doar câteva zile mai târziu, susţin procurorii, terenurile au fost închiriate, tot ilegal şi pe sume modice, unei firme private, specializată în infrastructura rutieră şi, ca expresie consacrată, abonată de ani buni la contracte cu Statul.
Cele două suprafeţe făceau parte din domeniul public al Statului, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, mai argumentează procurorii în rechizitoriu. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră ca ancheta este un precedent foarte periculos şi atrage atenţia că există riscul ca solicitările prin care imobilele să fie transferate la autorităţile locale, pentru a fi incluse într-un plan de dezvoltare, să fie blocate.
Liviu Dragnea: “Mulţi colegi au spus că nu poate fi acceptată şi este periculoasă această abordare, că se pune problema unui prejudiciu adus statului când un astfel de transfer pleacă din public în public. Aceasta ar însemna că toate transferurile care au avut loc până acum reprezintă un prejudiciu adus Statului.”
Ludovic Orban, liderul principalului tun al Opozitiei, PNL, a declarat că, în cazul în care cele două nu vor demisiona, va cere demiterea lor, pentru că “Menţinerea în funcţie a acestor miniştri riscă să afecteze grav imaginea publică a României, face inutil orice demers serios al instituţiilor Statului român în lupta anticorupţie şi riscă să împiedice eliberarea României de blamul pe care-l are privitor la suspiciuni legate de faptele de corupţie, care există la cel mai înalt nivel.”
Orban a mai spus că liberalii vor vota în favoarea tuturor cererilor formulate de procurorii pentru începerea urmăririi penale. O precizare necesară, mai ales după ce DNA a solicitat, deja, avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în cazul Rovanei Plumb, care este şi deputat.