Acuzaţii penale în tragedia de la Piatra Neamţ
Procurorii români au pus sub acuzare mai multe persoane în cazul incendiului de la un spital din nord-estul țării.
Eugen Coroianu, 29.10.2021, 11:33
Procurorii Parchetului General au pus sub acuzare 10 persoane, dintre care 6 au îndeplinit succesiv funcţia de manager interimar de spital, în cazul incendiului de anul trecut, de la Piatra Neamţ, în care au murit 10 oameni bolnavi de Covid. Tragedia a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la secţia de terapie intensivă unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi. Un medic anestezist, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări încercând să salveze bolnavii, a suferit arsuri grave, fiind transferat pentru îngrijiri la Bruxelles. Acuzațiile aduse sunt ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Potrivit Agerpres, în acelaşi dosar sunt învinuite două asistente care îi îngrijeau pe pacienţi, pentru că ar fi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis, precum şi medicul-şef al Secţiei ATI, deoarece nu ar fi luat măsurile necesare pentru asigurarea ventilaţiei în saloane. În plus, medicul-şef este acuzat că, împreună cu un alt doctor, ar fi falsificat o adresă privind îngrijirile acordate pacienţilor. De asemenea, a fost pus sub acuzare şi spitalul. Despre manageri, procurorii spun că, în contextul pandemiei şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, aceștia ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă. Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID-19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi.
Suspecţii nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecinţa incendierii salonului. Cele două asistente medicale sunt acuzate că, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu în care acordau îngrijiri bolnavilor, cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit şi lăsat fără supraveghere o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Aceasta ar fi constituit sursa de iniţiere a focului, cu consecinţa incendierii salonului. Spitalul este acuzat că nu a luat măsuri apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, precum şi la o asistenţă medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale. Tragedii similare au mai avut loc anul acesta, în România, la București și Constanța.