Acum un an, stare de urgenţă
S-a împlinit un an de când România intra în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus.
Eugen Coroianu, 16.03.2021, 12:10
În urmă cu un an, pe 16 martie, la doar trei luni de la apariția în China a noului coronavirus care care a bulversat întreaga planetă, România intra în stare de urgență, în încercarea de a face față pandemiei care, evident, nu a ocolit-o. Măsura excepțională a durat 60 de zile și a presupus o serie de limitări drastice ale libertăților firești și ale modului de viață normal al cetățenilor.
Prin ordonanțe militare au fost închise toate formele de învățământ, marea majoritate a magazinelor, restaurantele, cinematografele și o mare parte din activitățile economice – în afara celor considerate esențiale. Au fost limitate drastic deplasările, oamenii fiind obligați să rămână cea mai mare parte a timpului în case. Au fost luate măsuri speciale în plan sanitar, instituindu-se unități medicale dedicate tratării bolnavilor de Covid 19. Începea goana nebună după echipamente de protecție, în special pentru personalul medical – la care toată lumea privea cu speranță și respect. Medicii, asistentele și toți cei angajați în sistemul sanitar deveneau eroii românilor – și pe bună dreptate. S-au aflat în prima linie de luptă cu o boală aproape necunoscută, riscându-și viețile lor și ale familiilor. Și nu doar ei, ci și mulți alți oameni nevoiți a asigura mersul unei vieți cât de cât normale.
Tot atunci se instaura și panica privind posibile lipsuri în aprovizionare. S-au făcut stocuri de alimente, de medicamente și de alte produse, dar chiar și în aceste condiții temerile s-au dovedit a fi false. România a reușit, chiar mai bine decât alte țări, să asigure cele necesare locuitorilor, poate cu excepția serviciilor medicale – dar aceasta era o problema și înainte de pandemie.
Nu au lipsit nici disputele politice și, firește, nici cele sociale între promotorii și contestatarii restricțiilor. Românii s-au comportat, însă, destul de calm, respectând în mare măsură regulile, dând dovadă de suficient spirit civic pentru a nu crea tensiuni majore suplimentare.
După cele 60 de zile de stare de urgență, România a rămas în starea de alertă, care a fost prelungită lunar, aducând cu ea, succesiv, noi îngrădiri sau relaxări în funcție de evoluția în valuri a epidemiei. La un an distanță, efectele sunt multiple: medicale, sociale, economice, politice… Au murit peste 21 de mii de oameni. Circa 860 de mii au fost infectați, aproximativ 90% dintre ei fiind declarați vindecați.
În prezent, România pare a fi intrat în al treilea val al pandemiei, cu suprasolicitarea spitalelor, în special, a secțiilor de terapie intensivă. Lupta contra-cronometru se dă acum pentru vaccinarea populației – ca principala armă anti-pandemie. Problemele la ordinea zilei țin de asigurarea dozelor necesare, de capacitatea de inoculare și de prioritatea la imunizare. România, ca membră a Ununii Europene, beneficiază de toate cele trei vaccinuri aprobate in spațiul comunitar, pe care le primește periodic, conform schemei reglementate la Bruxelles.