Acum 33 de ani, Revoluția Română
Eroii Revoluției Române anticomuniste din decembrie 1989 au fost comemorați.
Leyla Cheamil, 22.12.2022, 12:00
S-au împlinit 33 de ani de când românii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirea față de regimul comunist condus de dictatorul Nicolae Ceaușescu și pentru a cere înlocuirea acestuia. Primele proteste au apărut în vestul României, în orașul Timișoara, unde oamenii s-au adunat, în fața casei lui Laszlo Tokes, pastorul Bisericii Reformate Maghiare, care urma să fie evacuat. În ziua de 16 decembrie 1989, timișorenii au strigat Jos Ceaușescu!ˮ, cerându-și dreptul la libertate, iar, pe 20 decembrie, Timişoara a fost proclamată primul oraş liber de comunism din România.
Alarmat, Nicolae Ceauşescu a convocat, pe 21 decembrie, în Capitală, o mare adunare naţională, în speranţa că va putea linişti populaţia şi va rămâne la conducere. Adunarea s-a transformat, însă, în revoluţie, care a cuprins mai multe orașe ale țării. În violențele care au avut loc, și-au pierdut viața peste 1.000 de oameni şi circa trei mii au fost răniţi. De altfel, România a fost singura ţară din Europa de Est unde schimbarea de regim s-a făcut cu vărsare de sânge.
Manifestări de comemorare au loc aceste zile în întreaga tară în memoria celor care au murit pentru libertate. Au fost organizate ceremonii, reuniuni de omagiere şi depuneri de coroane în locurile semnificative pentru momentul istoric din 1989. Martori ai Revoluţiei şi urmaşii victimelor s-au rugat şi au depus flori în orașele unde s-au dus cele mai grele lupte. Să păstrăm vie memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 şi să ducem mai departe idealurile pentru care au luptat”, a transmis președintele Klaus Iohannis, care a depus, miercuri, la troiţa din Piaţa Universităţii din centrul Bucureştiului – loc simbolic al Revoluției, o coroană de flori în memoria victimelor şi a ţinut şi un moment de reculegere.
Martirilor Revoluţiei Române şi tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi şi se cuvine să le mulţumim prin grija pe care o avem pentru România şi pentru consolidarea procesului democraticˮ, a afirmat, într-un mesaj, şi primul ministru Nicolae Ciucă. La rândul lor, senatorii au ținut, miercuri, un moment de reculegere pentru victimele Revoluției. “Suntem în cel de-al 33-lea an de LIBERTATE. În decembrie 1989, românii îşi cereau, cu sacrificii imense, porţia de libertate, de respectare a drepturilor cetăţenilor, de liberă circulaţie în afara ţării.
În zilele finalului anului 1989, românii sperau ca viaţa lor să se schimbe radical, într-un timp cât mai scurt.”, au amintit social-democraţii. Prezentă la manifestaţiile de la Timişoara dedicate Revoluţiei Române, preşedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu, a subliniat faptul că orașul a fost, în mod cert, un exemplu pentru toată ţara, în urmă cu 33 de ani, la Revoluţie începând parcursul proeuropean şi pro-NATO al României. Alina Gorgiu le-a transmis revoluţionarilor din Decembrie 1989 de la Timişoara să îşi aducă aminte că au ajutat enorm de mult țara cu efortul şi cu curajul lor şi să participe activ la eforturile societăţii româneşti, pentru că perioada este foarte complicată şi este nevoie de fiecare om în anul 2023, care va fi unul dificil.