Acum 25 de ani, Revoluţia română
Acum 25 de ani, pe 17 decembrie, la Timişoara, mii de oameni au ieşit în stradă declanşând o mişcare menită, iniţial, să se opună evacuării pastorului maghiar reformat, László Tökés, dar transformată, curând, într-un protest anticomunist de masă.
Valentin Țigău, 18.12.2014, 12:18
În ziua de 17 decembrie 1989, Piaţa Operei din Timişoara a fost ocupată de manifestanţi, iar de la balcon s-au auzit îndemnuri la acţiune împotriva dictaturii comuniste: la Timişoara, începea Revoluţia Română. Într-o încercare disperată de a controla situaţia, Ceauşescu a decretat stare de necesitate şi a dat ordin să se deschidă focul asupra protestatarilor.
Au murit peste 100 de oameni, însă, istoria a dovedit că, pe 17 decembrie, în România, comunismul a intrat pe un drum fără întoarcere. Sloganul „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!” a devenit ordin de luptă anticomunistă, iar imnul “Deşteaptă-te, române!” a însoţit numeroase alte acţiuni revoluţionare care au culminat, pe 20 decembrie, cu declararea Timişoarei drept primul oraş românesc liber de comunism. Începând cu 15 decembrie, locuitorii municipiului şi-au comemorat, şi anul acesta, eroii martiri şi au evocat evenimentele de acum un sfert de veac.
Prezent la Timişoara, preşedintele ales, Klaus Iohannis a declarat că, acum, România are nevoie de un nou proiect naţional. Klaus Iohannis: ‘Reconstrucţia începe cu recunoaşterea restanţelor, cu asumarea răspunderii şi împăcarea cu trecutul. Vreau ca în decembrie 2014 să închidem acest capitol istoric şi să începem, împreună, un nou proiect naţional’.
Miercuri, în oraşul martir, drapelele au fost arborate în bernă, au avut loc slujbe şi parastase în biserici şi cimitire, au fost depuse coroane de flori. Evenimentele de la Timişoara au fost evocate şi în capitala României unde a avut loc o sesiune solemnă a Parlamentului.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat, într-un discurs, că trecerea României la o societate liberă şi democratică, la economia de piaţă şi la statul de drept a fost mult mai grea decât anticipau românii acum 25 de ani. El a numit şi realizările României în această perioadă, între care integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană.
La randul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a vorbit despre importanţa păstrării unei memorii vii pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989. Valeriu Zgonea: ‘Aşa cum spuneau marii înaintaşi pe care i-a avut această ţară, nu există o datorie mai sfântă pe pământ decât iubirea de neam şi de ţară şi respectul faţă de trecutul ei. Cine nu îşi cinsteşte trecutul nu este demn de prezent şi, mai ales, de viitorul acestei naţiuni’.
Manifestările consacrate Revoluţiei Române vor continua, în întreaga ţară, pâna pe 25 decembrie, zi în care cuplul dictatorial Nicolae şi Elena Caeuşescu a fost judecat şi executat