Activitate seismică surpriză
Două seisme s-au produs într-o zonă a României unde evenimentele de acest tip sunt rare.
Ştefan Stoica, 15.02.2023, 11:44
Două cutremure s-au produs, în două zile consecutive, în sud-vestul României. Primul a avut loc luni, a avut magnitudinea 5,2 pe scara Richter şi a fost urmat de 16 replici. Următorul, mai puternic, a avut magnitudinea 5,7, s-a produs la o adâncime de 7 kilometri adâncime şi a fost resimţit în mai multe regiuni ale României, inclusiv în Bucureşti. Evenimentele seismice au survenit în timp ce în Turcia şi Siria continuă contabilitatea sinistră a victimelor lăsate în urmă de cutremurul devastator produs săptămâna trecută. Principală zonă seismică a României este Vrancea, în sud-est, aşa că recentele seisme din Oltenia, o zonă slab productivă la acest capitol, i-au surprins pe specialişti. Directorul general al Institutului de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu:
E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici. Au fost magnitudini de 3, 2, unu – pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut de magnitudini sub 4, în jur de 4. Din punct de vedere geologic, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, la ambele cutremure, deci ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur nu este o replică.
Nu au fost victime, dar seismul de marţi, în special, a produs panică, alimentată, probabil, de emoţia creată de tragedia turco-siriană. Efecte ale seismelor s-au înregistrat în trei judeţe sud-vestice. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: Au fost înregistrate efecte în 6 localităţi din 3 judeţe – Gorj, Dolj şi Mehedinţi -, fiind înregistrate peste 50 de apeluri de urgenţă prin 112. Apelurile s-au referit la fisuri sau la elemente căzute, elemente de construcţie. Iniţial s-a vorbit de o eventuală casă prăbuşită, care s-a infirmat, şi câteva atacuri de panică, care au venit tot prin 112.
Probleme mai serioase au apărut în judeţul Gorj, pe drumul naţional care străbate Defileul Jiului, unde a fost nevoie de intervenţia drumarilor pentru îndepărtarea unor bolovani căzuţi de pe versanţi pe carosabil. În Târgu Jiu, municipiul reşedinţă al judeţului Gorj, au fost avariate clădirile Primăriei şi Prefecturii şi o biserică. La Complexul Energetic Oltenia au existat decuplări de la alimentarea de servicii generale, însă realimentarea fost reluată rapid. A mai fost afectată şi zona unei captări de apă. Secretarul de stat Raed Arafat a atras atenţia că panica poate duce la greşeli şi chiar poate fi fatală în caz de cutremur. Oamenii, a subliniat el, trebuie să se pregătească pentru a şti cum să reacţioneze în astfel de situaţii. O aplicaţie ce poate fi găsită pe portalul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă conţine recomandări despre ce este bine de făcut înainte, în timpul şi după un seism.